Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

USA pripravujú ďalšie sankcie proti Turecku, líra oslabila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líra tento rok padla voči doláru o 35 %.

Istanbul 17. augusta (TASR) - Turecká líra oslabila v piatok ráno na 5,86 TRY/USD zo štvrtkovej (16. 8.) zatváracej úrovne 5,8150 TRY/USD. Dôvodom bolo varovanie USA, že Turecko musí počítať s ďalšími ekonomickými sankciami, ak nevydá zatknutého amerického pastora Andrewa Brunsona.

Líra tento rok padla voči doláru o 35 %. Zhoršovanie vzťahov medzi Washingtonom a Ankarou totiž ešte prehĺbilo straty, ktoré spôsobili obavy z vplyvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na menovú politiku.

Americký minister financií Steven Mnuchin na štvrtkovom stretnutí kabinetu uistil prezidenta Donalda Trumpa, že sankcie proti Turecku sú pripravené, ak Ankara neprepustí Brunsona, ktorý je v Turecku obvinený z terorizmu.

Trump neskôr na Twitteri napísal, že USA za Brunsonovo prepustenie "nič nezaplatia". Tureckí predstavitelia uviedli, že je to záležitosť súdov.

Turecký minister financií Berat Albayrak vo štvrtok uistil investorov, že vláda neuvažuje o zavedení kapitálových kontrol. Dodal, že turecké banky sú zdravé a že Turecko vyjde z menovej kríze silnejšie.

Líra sa od pondelka (13. 8.), kedy sa jej kurz prepadol na rekordné minimum 7,24 TRY/USD, výrazne zotavila. Podporili ju opatrenia centrálnej banky a prísľub Kataru, že v Turecku investuje 15 miliárd USD (13,19 miliardy eur).