Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Východiská rozpočtu sa do mesiaca doplnia o konkrétne opatrenia

Foto: TASR/Martin Baumann

Východiská rozpočtu podľa Kažimíra zatiaľ obsahujú len dáta, ktoré spracovalo ešte predchádzajúce vedenie rezortu financií, s dodatkom plošného viazania výdavkov na tovary a služby a mzdovej obálky.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Východiská rozpočtu na nasledujúce tri roky budú v priebehu mája doplnené o konkrétne opatrenia na konsolidáciu verejných financií, a to po sérii rokovaní so sociálnymi partnermi.

Po dnešnom rokovaní vlády to avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Kabinet preto dnes diskusiu o východiskách načas prerušil.

Východiská rozpočtu podľa Kažimíra zatiaľ obsahujú len dáta, ktoré spracovalo ešte predchádzajúce vedenie rezortu financií, s dodatkom plošného viazania výdavkov na tovary a služby o 10 % a mzdovej obálky v štátnej správe o 5 %.

Tu bude player


Vyplýva z nich, že na dosiahnutie záväzku znížiť deficit v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) potrebuje vláda nájsť dodatočné zdroje v objeme 1,166 miliardy eur. Po zohľadnení potreby financovať aj priority vlády ide dokonca o sumu 1,5 miliardy eur.

"Nemá význam o východiskách ďalej v detailoch hovoriť, čakajú nás rozhovory so sociálnymi partnermi, aby sme dohodli architektúru konsolidácie ako celku a prípravu konkrétnej legislatívy s jej rozpočtovými dopadmi. K dokumentu sa vrátime a bude napĺňaný reálnymi opatreniami, ktoré budú vyplývať z programového vyhlásenia vlády a z nie ľahkých rokovaní, ktoré sú pred nami," vysvetlil Kažimír.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že vládu v priebehu mája čaká "maratón rokovaní". "Hneď potom, ako bude v parlamente vyslovená dôvera vláde SR, vytvorím Radu solidarity a rozvoja, do ktorej pozvem všetkých predstaviteľov sociálnych partnerov a jednotlivé politiky, najmä v súvislosti s ozdravovaním verejných financií, budeme napĺňať konkrétnymi rozhodnutiami," priblížil.

Práve na týchto diskusiách padne podľa neho napríklad rozhodnutie, aká bude zvýšená sadzba dane z príjmu fyzických a právnických osôb, sadzba bankového odvodu alebo či Slovensko zavedie daň z finančných transakcií. "Trend je jasný, prenášať ozdravovanie verejných financií na plecia silných a bohatých," dodal predseda vlády.

Pozrite si kompletné znenie programového vyhlásenia vlády



Stiahnúť súbor