Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Výnosová krivka na amerických dlhopisoch opäť invertovala

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Experti považujú tento jav za spoľahlivý signál blížiacej sa recesie. V priemere trvá necelé dva roky, kým sa dostaví.

New York 22. augusta (TASR) - Výnosová krivka na amerických dlhopisoch vo štvrtok opäť invertovala, keď boli výnosy 10-ročných dlhopisov nižšie než 2-ročných. Experti považujú tento jav za spoľahlivý signál blížiacej sa recesie. V priemere trvá necelé dva roky, kým sa dostaví.

Hlavná časť výnosovej krivky vo štvrtok invertovala už tretíkrát v priebehu niečo viac ako 1 týždňa. Stalo sa to po tom, čo šéfka Fedu v Kansas City Esther Georgeová a šéf filadelfského Fedu Patrick Harker v rozhovore pre CNBC povedali, že nevidia dôvod pre ďalší pokles úrokových sadzieb po júlovom znížení kľúčovej sadzby o 25 bázických bodov. Investori sa preto začali obávať, že centrálna banka (Fed) nezachráni ekonomiku pred recesiou.

Výnosy 2-ročných dlhopisov americkej vlády sa niečo po 16.00 h SELČ nachádzali na úrovni 1,601 % a výnosy 10-ročných dlhopisov na úrovni 1,597 %.

Tento fenomén je považovaný za spoľahlivý indikátor blížiacej sa recesie. Inverzia tejto časti výnosovej krivky totiž predchádzala každú recesiu počas uplynulých 50 rokov. V priemere sa podľa expertov recesia objaví približne 22 mesiacov po inverzii.