Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Wells Fargo zaplatí 3 miliardy USD za urovnanie kauzy falošných účtov

Wells Fargo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Banka akceptovala zaplatenie pokuty v rámci dohody s americkým ministerstvom spravodlivosti a Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC), uviedli v piatok (21. 2.) príslušné úrady.

Washington 23. februára (TASR) - Wells Fargo vyšiel škandál týkajúci sa falošných účtov draho. Americká banka zaplatí 3 miliardy USD (2,78 miliardy eur) za urovnanie kauzy. Banka akceptovala zaplatenie pokuty v rámci dohody s americkým ministerstvom spravodlivosti a Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC), uviedli v piatok (21. 2.) príslušné úrady.

Wells Fargo už predtým musela zaplatiť viacero vysokých pokút americkým úradom pre škandál týkajúci sa otvárania falošných účtov a série ďalších porušení pravidiel pri predaji finančných produktov. K tomu treba pripočítať drahé hromadné žaloby a prepúšťanie vysokých manažérov.

Wells Fargo v roku 2016 priznala, že jej zamestnanci dlhé roky otvárali bankové účty bez autorizácie zákazníkmi. O niečo neskôr potom odstúpil šéf predstavenstva John Stumpf.

Škandál však neukázal v najlepšom svetle ani dozorné úrady. Bankový dohľad neskôr priznal, že prepásol viacero príležitostí zastaviť tieto machinácie už skôr. Už roky predtým na nekalé praktiky banky upozorňovali whistlebloweri a médiá, škandál však prepukol až v roku 2016.

(1 EUR = 1,0801 USD)