Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Z Ant Group sa stane finančný holding

Foto: TASR/AP

Fintech divízii gigantu Alibaba to nariadila čínska centrálna banka (PBOC).

Peking 12. apríla (TASR) - Ant Group sa pretransformuje na finančný holding. Fintech divízii gigantu Alibaba to nariadila čínska centrálna banka (PBOC).

Nariadenie PBOC prichádza dva dni po tom, čo koncern Alibaba dostal rekordnú pokutu 18,3 miliardy jüanov (2,35 miliardy eur) za porušenie protimonopolných pravidiel. Čínske orgány tak pokračujú v sprísňovaní regulácie odvetvia nazývaného platformová ekonomika.

Peking minulý rok v novembri prekvapivo zrušili vstup Ant Group na burzu len niekoľko dní pred jeho plánovaným uskutočnením. Očakávaná prvotná emisia (IPO) mala mať hodnotu až 37 miliárd USD (31 miliárd eur).

Podľa dohody s regulátormi sa Ant Group zmení na finančnú holdingovú spoločnosť, čo je krok, ktorý podľa expertov zníži ziskovosť a evalváciu firmy. Finančný holding totiž podlieha prísnejšej regulácii podobne ako banky. Ant Group bude musieť napríklad plniť prísnejšie požiadavky a mať väčšiu likviditu.
Na archívnej snímke zakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Ma
Foto: TASR/AP

Dohodu v pondelok oznámil viceguvernér PBOC Pchan Kung-šeng po stretnutí čínskych regulačných orgánov pre banky a cenné papiere s predstaviteľmi Ant Group.

"Ant Group prikladá veľkú dôležitosť vážnosti tejto úpravy," uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku. Dodala, že zlúči svoje dve vlajkové úverové divízie do retailovej finančnej spoločnosti.

PBOC uviedla, že v rámci "komplexného" plánu transformácie Ant preruší neprimerané spojenie medzi platobnou službou AliPay, službami virtuálnej karty Jiebei a divíziou spotrebiteľských úverov Huabei. Centrálna banka takisto vyzvala skupinu Ant na zrušenie jej monopolu na informácie a striktné dodržovanie požiadaviek týkajúcich sa regulácie odvetvia informácií o úveroch.

(1 EUR = 7,7907 CNY; 1 EUR = 1,1904 USD)