Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk ABN Amro v 3. kvartáli klesol, ale menej, ako sa čakalo

Sídlo banky ABN Amro v Amsterdame. Foto: TASR/AP

V dvoch predchádzajúcich štvrťrokoch vykázala totiž ABN Amro straty, a to najmä v divízii korporátneho bankovníctva, kde musela odpísať veľké straty z úverov.

Amsterdam 11. novembra (TASR) - Holandská banka ABN Amro zaznamenala v 3. kvartáli pokles zisku, ale menší, ako jej predpovedali analytici. Prispelo k tomu zníženie nákladov a jednorazový príjem z predaja kancelárskych priestorov v Paríži.

Čistý zisk banky sa v období júl - september 2020 znížil o 46 % na 301 miliónov eur z 558 miliónov eur v rovnakom období vlani. Analytici však predpovedali banke ešte menší zisk, v priemere 110 miliónov eur.

V dvoch predchádzajúcich štvrťrokoch vykázala totiž ABN Amro straty, a to najmä v divízii korporátneho bankovníctva, kde musela odpísať veľké straty z úverov. Generálny riaditeľ Robert Swaak oznámil v auguste plán na obmedzenie tretiny aktivít korporátneho bankovníctva.

V 3. štvrťroku vyčlenila banka na zlyhané úvery 270 miliónov eur, čo bolo viac ako 112 miliónov eur pred rokom, ale menej ako 547 miliónov eur, s ktorými počítali analytici.

Generálny riaditeľ bol opatrný, pokiaľ ide o vyhliadky banky. "V polovici októbra zaviedlo Holandsko čiastočnú blokádu. Sme preto opatrní, pokiaľ ide o vyhliadky, znepokojuje nás dlhodobý vplyv (blokád) na spoločnosť," uviedol Swaak vo vyhlásení.

Čisté úrokové výnosy ABN Amro boli v 3. kvartáli najnižšie za šesť rokov, dosiahli 1,47 miliardy eur a prevádzkové náklady dosiahli spolu 1,36 miliardy eur. ABN Amro uviedla, že je na dobrej ceste k splneniu cieľa v oblasti úspory nákladov na tento rok.

Banka plánuje ohlásiť aktualizáciu svojej stratégie 30. novembra. V auguste uviedla, že prestane poskytovať podnikové financovanie mimo Európy a úplne ukončí obchodovanie s komoditami po sérii strát, čo znamená, že počas troch až štyroch rokov dôjde k zrušeniu až 800 pracovných miest.