Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Zisk britskej banky HSBC v 3. kvartáli prudko vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

HSBC generuje 90 % svojho zisku v Ázii, pričom motorom jej rastu sú Čína a Hongkong.

Londýn/Hongkong 25. októbra (TASR) - Britská banka HSBC, ktorá sa zameriava najmä na podnikanie v Ázii, oznámila za uplynulý 3. kvartál 2021 prekvapujúco strmý nárast zisku, až o 74 %. To naznačuje, že sa už dostáva z problémov, ktoré jej spôsobila pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené obavy zo zlyhaných úverov a tiež reštrukturalizácia. Plánuje preto spätný odkup akcií vo výške 2 miliárd USD.

Zisk HSBC pred zdanením sa v 3. štvrťroku medziročne viac ako zdvojnásobil na 5,4 miliardy USD (4,64 miliardy eur) z 3,07 miliardy USD v rovnakom období vlani. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali zisk 3,78 miliardy USD.

HSBC v 3. štvrťroku uvoľnila 700 miliónov USD, ktoré si odložila pre prípad, že by sa zlé úvery súvisiace s pandémiou zvýšili, na rozdiel od minulého roka, keď, naopak, vyčlenila 800 miliónov USD na zlyhané pôžičky.

Zisk HSBC po zdanení v 3. kvartáli vzrástol na 4,2 miliardy USD z minuloročných 2,2 miliardy a tržby stúpli na 12,012 miliardy USD z 11,93 miliardy USD.

HSBC generuje 90 % svojho zisku v Ázii, pričom motorom jej rastu sú Čína a Hongkong.

Vo februári zverejnila novú stratégiu, v rámci ktorej plánuje zvýšiť úsilie o získanie väčšej časti ázijského trhu. Vzhľadom na nízke úrokové sadzby chce generovať viac príjmov z poplatkov, najmä zo správy majetku v čoraz bohatšej Ázii.

Začiatkom tohto roka banka predala svojich 90 pobočiek v USA a dokončila dlhodobý predaj svojej nerentabilnej francúzskej maloobchodnej divízie.

HSBC zároveň uviedla, že jej odhady nákladov v roku 2022 vzrástli na 32 miliárd USD z 31 miliárd USD v dôsledku inflačných tlakov.

(1 EUR = 1,1630 USD)