Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk Intesa Sanpaolo sa v 2. kvartáli aj za celý 1. polrok zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Generálny riaditeľ Intesy Carlo Messina v súvislosti s prevzatím uviedol, že nová banka je druhou najväčšou v eurozóne z hľadiska trhovej kapitalizácie.

Miláno 4. augusta (TASR) – Banka Intesa Sanpaolo, ktorá nedávno dokončila nepriateľské prevzatie svojho menšieho rivala s cieľom vytvoriť najväčšiu taliansku banku, dnes oznámila nárast zisku v 2. štvrťroku o 16 %. Pomohlo jej pritom zníženie nákladov. Banka zároveň zvýšila rezervy na zlyhané úvery v súvislosti s dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Čistý zisk banky za tri mesiace do konca júna 2020 vzrástol na 1,4 miliardy eur z 1,2 miliardy eur pred rokom. Vzhľadom na zložité ekonomické podmienky čistý úrokový výnos stagnoval na úrovni 1,7 miliardy eur, zatiaľ čo čistý príjem z poplatkov klesol o 11 % na 1,7 miliardy eur.

Prevádzkové náklady Intesa Sanpaolo v sledovanom období klesli o 3 % po znížení personálnych a administratívnych nákladov.

Aj za prvých šesť mesiacov roka stúpol čistý zisk banky, a to o 13 % na 2,6 miliardy eur. V tomto čísle je pritom zahrnutých aj 880 miliónov eur, ktoré si banka vyčlenila na budúce dôsledky pandémie.

Intesa Sanpaolo minulý týždeň dokončila prevzatie konkurenta UBI Banca, keďže po päťmesačnom boji získala podporu 90,2 % akcionárov. Tento krok je v súlade s výzvou talianskej centrálnej banky na konsolidáciu v bankovom sektore na zlepšenie jeho efektívnosti, keďže mu dominujú regionálne banky.

Generálny riaditeľ Intesy Carlo Messina v súvislosti s prevzatím uviedol, že nová banka je druhou najväčšou v eurozóne z hľadiska trhovej kapitalizácie. Dodal, že podnikateľský plán načrtne na budúci rok, hneď ako bude makroekonomický scenár jasnejší.