Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Finančná gramotnosť Slovákov je na úrovni 68%

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V programe Viac ako peniaze sú zapojené základné, stredné školy a detské domovy. Jeho cieľom je zvýšiť finančnú gramotnosť žiakov a naučiť ich plánovať svoju finančnú budúcnosť.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Slováci, ktorí na stránke www.viacakopeniaze.sk otestovali svoju finančnú gramotnosť, dosiahli úroveň 68 percent.

V septembri 2012 vyplnilo online test 1093 ľudí, pričom najmladší účastník mal 13 a najstarší 57 rokov. Online testovanie finančnej gramotnosti je súčasťou nového vzdelávacieho programu Viac ako peniaze, ktorý realizuje nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko a Slovenská banková asociácia. Záujemcovia sa môžu otestovať do konca novembra na spomínanom webe.

Naším cieľom je zistiť, nakoľko verejnosť rozumie finančným pojmom, vie si vybrať vhodné bankové produkty, a či vie správne využívať svoje peniaze. Účastníci, ktorí dosiahnu v teste nízku úroveň, budú môcť v novom roku absolvovať bezplatné online vzdelávanie. Široká verejnosť si tak bude môcť zlepšiť svoju finančnú gramotnosť prostredníctvom kurzov vedených odborným tútorom," povedala generálna riaditeľka Junior Achievement Slovensko Monika Korkošová.

V programe Viac ako peniaze sú zapojené základné, stredné školy a detské domovy. Jeho cieľom je zvýšiť finančnú gramotnosť žiakov a naučiť ich plánovať svoju finančnú budúcnosť. Do programu sa zatiaľ zapojilo 164 učiteľov a 4146 žiakov.

„Veľký záujem učiteľov a študentov o finančné vzdelávanie nás teší a potvrdzuje, že cesta, ktorou sme sa vydali je správna. Program Viac ako peniaze sa ukázal ako veľmi efektívny nástroj na finančné vzdelávanie nielen žiakov, ale aj ich rodičov“, povedal zástupca riaditeľa SBA Vladimír Hrtko. Program Viac ako peniaze vychádza z Národného štandardu finančnej gramotnosti a vzdelávanie sa realizuje prostredníctvom zážitkových metód, praktických cvičení a interaktívnej online učebnice.

Jeho súčasťou je konzultant z praxe. „S kolegami v SBA chce aj touto formou pomôcť zlepšovať finančnú gramotnosť na Slovensku, lebo vzdelaný klient je pre banky aj dobrým klientom“, uzavrel Hrtko.