Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Finančná správa: Nápor na hraničný priechod Ubľa poľavil

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR - František Iván

V súvislosti s odbremenením osobnej dopravy na hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj prijala FS viacero opatrení.

Michalovce 26. mája (TASR) - Viac ako mesiac pretrvávajúci nápor na hraničný priechod Ubľa - Malyj Bereznyj spôsobený vývozom jazdených osobných áut na Ukrajinu poľavil. Aktuálne už nečakajú v kolóne. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová s tým, že priebežne vybavujú aj všetky osoby a dopravné prostriedky, ktoré sa na prestup štátnej hranice rozhodli využiť tento hraničný priechod.

"Nápor poľavil aj vďaka vzájomnej dohode ukrajinskej strany so susednými krajinami a následným umožnením ich vývozu cez ďalšie hraničné priechody," uviedla. Finančná správa (FS) a ukrajinský partner Vojenská oblastná administrácia Zakarpatska v Užhorode sa v stredu (25. 5.) dohodli, že individuálny dovoz motorových vozidiel určených na súkromné použitie je možný rovnako cez hraničné priechody s Maďarskom, Rumunskom a Poľskom.

V súvislosti s odbremenením osobnej dopravy na hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj prijala FS viacero opatrení. Napríklad slovenské colné orgány vybavovali vyvážané autá v dvoch jazdných pruhoch, ich vývoz bol po dohode s ukrajinskou stranou krátkodobo umožnený aj cez hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod a na vnútrozemskej Pobočke colného úradu Michalovce predĺžili pracovný čas.

Nimrichterová pripomenula, že všetky colné formality nevyhnutné na vývoz osobných motorových vozidiel s prevoznými evidenčnými číslami fyzickými osobami, musia byť vybavené ešte pred príchodom na hraničný priechod. "Colné konanie je možné uskutočniť na vnútrozemskej pobočke colného úradu ktoréhokoľvek členského štátu a zároveň k vývozu automobilov z územia EÚ využiť tiež hraničné priechody v ostatných členských štátoch, napríklad v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku," dodala.

Naďalej platí, že k vývozu s prevoznými evidenčnými číslami fyzickými osobami na Ukrajinu, je na úseku slovensko-ukrajinskej štátnej hranice určený cestný hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj. Hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod je popri štandardnej osobnej a nákladnej doprave stále určený pre vývoz a dovoz tovarov humanitárnej povahy.