Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Finančná správa: Pobrexitová dohoda zabezpečí výnimky

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

Finančná správa podľa slov hovorkyne pravidelne aktualizuje na svojom portáli všetky dôležité informácie k brexitu.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Členské štáty Európskej únie (EÚ) schválili pobrexitovú obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska, ktorá zabezpečí výnimky v obchodovaní napriek tomu, že od Nového roka bude Británia treťou krajinou. Občania a podnikatelia sa však colnému konaniu nevyhnú, upozornila na to hovorkyňa finančnej správy (FS) Martina Rybanská.

Dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom umožní, aby obchod medzi členskými štátmi a Britániou pokračoval bez používania ciel a obchodných bariér aj po skončení prechodného obdobia po brexite. Dohodu musí ešte ratifikovať britský aj Európsky parlament.

"Hoci sa Bruselu a Londýnu podarilo uzavrieť dohodu, občanov aj podnikateľov čaká preclievanie ako v prípade dovozu či vývozu tovaru z tretích krajín," upozornila FS s tým, že colné konanie sa uskutoční v každom jednom prípade, avšak s nulovou colnou sadzbou za splnenia podmienok ustanovených v pobrexitovej obchodnej dohode. Ako dodala Rybanská, uplatňovať sa budú prípadné zákazy a obmedzenia podľa druhu tovaru, čo znamená možnosť vyžadovania dovozných alebo vývozných licencií. V prípade dovozu alebo vývozu tovaru rastlinného alebo živočíšneho pôvodu vrátane živých zvierat sa budú uplatňovať rastlinolekárske alebo veterinárne kontroly.

"Finančná správa je na uplatňovanie pobrexitových pravidiel pripravená. Podrobnejšie informácie bude zverejňovať po definitívnom schválení textu dohody Európskym parlamentom a britským parlamentom," avizovala hovorkyňa. Už teraz však FS odporúča podnikateľom nastaviť si obchodné aktivity tak, aby tovar do Spojeného kráľovstva alebo do EÚ dopravili ešte počas prechodného obdobia, teda do konca roka. Od 1. januára 2021 totiž začnú platiť na hraniciach colné kontroly a prechod tovaru bude podliehať aj vystaveniu colných dokladov.

Finančná správa podľa slov hovorkyne pravidelne aktualizuje na svojom portáli všetky dôležité informácie k brexitu. Záujemcovia ich nájdu na špecializovanej podstránke na portáli FS. "Obrátiť sa, v prípade nejasností, môžete ja na call centrum finančnej správy, ktoré v colnej časti funguje nonstop," uzavrela Rybanská.