Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Finančná správa počas októbra zistila 180 porušení zákona o e-kase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejšie subjekty porušili zákon neevidovaním tržieb.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Kontrolóri finančnej správy v októbri preverili 676 podnikateľských subjektov, z toho 444 online monitorovaním a 286 kontrolnými nákupmi. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 180 prípadoch. Najčastejšie subjekty porušili zákon neevidovaním tržieb. Informovala o tom v piatok hovorkyňa inštitúcie Martina Rybanská.

Kontroly boli v októbri uskutočnené podľa nej najmä v oblastiach pohostinstiev, jedální, ostatných jedálenských služieb a zariadeniach účelového stravovania. Porušenie zákona odhalili v 23,9 % z celkového počtu kontrol vrátane monitorovania a v 62,5 % kontrolných nákupoch.

Podnikatelia pritom najčastejšie porušili zákon neevidovaním tržieb, a to v 129 prípadoch. "Kontrolóri uložili pokuty vo výške 48.260 eur," vyčíslila hovorkyňa.

Opakovaných kontrol bolo šesť, a to u podnikateľov, ktorí v septembri tržbu nezaevidovali. V dvoch prípadoch zistili opätovné porušenie zákona.

Kontroly uskutočnili aj v prípade 69 virtuálnych registračných pokladníc (VRP). Online monitorovaním preverili 52 VRP a kontrolnými nákupmi 25. "Porušenie zákona zistili v 17 prípadoch, za čo kontrolóri udelili pokuty vo výške 4100 eur," uzavrela Rybanská.