Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Finančná správa podporí dobrovoľné plnenie daňových povinností

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Súčasťou akčného plánu je okrem iného aj rozvoj informačného a komunikačného systému, podpora začínajúcim podnikateľom či vzdelávanie verejnosti v daňovej oblasti.

Bratislava 15. februára (TASR) - Finančná správa chce nenásilnou formou zlepšiť výber daní. K dosiahnutiu tohto cieľa plánuje napríklad zasielanie priateľských upozornení pri porušení povinností, rozširovanie elektronickej komunikácie, rozdelenie platiteľov daní do Indexu daňovej spoľahlivosti, ale aj ďalšie opatrenia. Na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností pripravila finančná správa spolu s Európskou komisiou akčný plán.

"Ide o súbor opatrení, ktoré sa budú postupne zavádzať do praxe," uviedla hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková. Súčasťou akčného plánu je okrem iného aj rozvoj informačného a komunikačného systému, podpora začínajúcim podnikateľom či vzdelávanie verejnosti v daňovej oblasti.

Podľa Adamčíkovej by mala podnikateľov, ale aj iných platcov daní, presvedčiť vyššia dôvera voči daňovému systému, z toho plynúci lepší postoj verejnosti, a tiež poskytovanie ľahko dostupných služieb. Finančná správa chce zároveň obmedziť príležitosti na neplnení daňových povinností.