Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Finančná správa prijala potrebné opatrenia k predmetným zisteniam NKÚ

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

V rokoch 2017 až 2019 podľa Papajčíka vyplatila finančná správa 745 platiteľom dane úrok z nadmerného odpočtu DPH celkovo v objeme takmer 500.000 eur.

Bratislava 7. mája (TASR) – Finančná správa (FS) prijala potrebné opatrenia k predmetným zisteniam Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Finančného riaditeľstva (FR) SR Martina Rybanská v reakcii na obsah informácie, ktorú zaslal predseda NKÚ SR Karol Mitrík trom najvyšším ústavným činiteľom.

Podľa Rybanskej je zároveň potrebné konštatovať, že v zmysle daňového poriadku je lehota na vykonanie daňovej kontroly jeden rok odo dňa jej začatia.

"Napriek tomu má daňový subjekt – platiteľ dane nárok na náhradu za zadržanie nadmerného odpočtu v prípadoch, ak daňový úrad začal daňovú kontrolu v lehote na vrátenie nadmerného odpočtu a nadmerný odpočet nebol vrátený do uplynutia šiestich mesiacov. Z tohto dôvodu je správca dane povinný vyplatiť náhradu za zadržaný nadmerný odpočet z dôvodu vykonávania kontroly v prípadoch, ak aj dodržal zákonnú lehotu na ukončenie kontroly," priblížila.

"Daňové úrady vracajú v priemere každoročne nadmerné odpočty v sume približne 6 miliárd eur, tak za obdobie troch rokov priznanie úroku v sume asi 500.000 eur za náhradu za zadržanie nadmerného odpočtu počas daňovej kontroly a asi 77.000 eur za oneskorené vrátenie nadmerného odpočtu z podaných daňových priznaní predstavuje z objemu vyplatených nadmerných odpočtov nízke percento. Samozrejme, cieľom finančnej správy je eliminovať zistenia," dodala Rybanská.

Hovorca NKÚ Marek Papajčík v piatok informoval, že podľa kontrol NKÚ finančná správa nie vždy dodržiava zákonnú lehotu na priznanie a vyplatenie úroku z nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH). V takomto prípade musí platiteľovi dane zaplatiť navyše aj úrok za oneskorené vrátenie nadmerného odpočtu.

V rokoch 2017 až 2019 podľa Papajčíka vyplatila finančná správa 745 platiteľom dane úrok z nadmerného odpočtu DPH celkovo v objeme takmer 500.000 eur. Úroky za oneskorené vrátenie dosiahli v 377 prípadoch výšku spolu 77.000 eur, aj tie boli často vyplatené až po zákonnej lehote.