Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Finančná správa: Príjem obcí, miest a VÚC z podielových daní sa zvýšil

Na snímke prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka počas tlačovej konferenci. Foto: TASR - Martin Baumann

Vývoj prevodu DPFO územnej samospráve je zverejnený na OpenData portáli vo forme grafov po jednotlivých rokoch a mesiacoch.

Bratislava 13. januára (TASR) - Starostovia, primátori a predsedovia samosprávnych krajov majú k dispozícii za minulý rok 3,3 miliardy eur z podielových daní, čo je medziročný nárast o viac ako 131,7 milióna eur. Dôvodom je vyšší výnos dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) oproti roku 2020, informovala vo štvrtok Finančná správa (FS) SR na základe dát z OpenData portálu FS.

"Obce a mestá si prilepšili o 92,2 milióna eur a vyššie územné celky (VÚC) o 39,5 milióna eur. Celkovo dostali 3,3 miliardy eur, čo je medziročne viac o 131,7 milióna eur," priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská. Spôsob rozdeľovania a poukazovania výnosu DPFO do rozpočtov obcí a rozpočtov VÚC, ako aj rozpočtové určenie a termíny, upravuje zákon o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve. V súlade s ním je príjmom rozpočtov obcí 70 % a VÚC 30 % výnosu DPFO.

Vývoj prevodu DPFO územnej samospráve je zverejnený na OpenData portáli vo forme grafov po jednotlivých rokoch a mesiacoch. Rybanská pripomenula, že s pomocou filtrov si môžu návštevníci portálu vyhľadať údaje za jednotlivé obce a mestá, VÚC a vedia si zobraziť konkrétne poukázané sumy od roku 2018. Dva grafy prezentujú kumulatívnu sumu poukázanú obciam a VÚC po mesiacoch a ďalšie dva grafy ponúkajú možnosť získať informácie za konkrétnu obec alebo VÚC a zobraziť si sumy poukázané v jednotlivých mesiacoch rokov 2018 až 2021.

OpenData portál spustila finančná správa v novembri minulého roka. Dáta sú rozdelené do ôsmich tematických kategórií, akými sú finančná správa, výber daní a cla, výkon správy daní, výkon správy cla, nedoplatky, vymáhanie a exekúcie, daňová kontrola, poskytovanie informácií a byť zdravý je výhra. Na projekte pracovala finančná správa od začiatku minulého roka a na vytvorenie portálovej časti vynaložila 33.915 eura vrátane DPH.