Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Finančná správa spúšťa priateľské upozornenia daňovníkom

Na archívnej snímke prezident finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR - Martin Baumann

Ide o upozornenie na novovzniknutý nedoplatok pred postúpením na exekúciu.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Od piatka (24.11.) spúšťa finančná správa nové proklientske opatrenie. Začne zasielať výhradne elektronicky informatívne oznamy pre vybrané skupiny klientov upozorňujúce na nezrovnalosti v ich daňových výkazoch.

V prvej etape do svojich elektronických schránok dostane takéto priateľské upozornenie približne 660 subjektov. Informoval o tom vo štvrtok prezident finančnej správy František Imrecze.

Ako zdôraznil, oznam automaticky neznamená začatie daňovej kontroly alebo iného daňového konania. Je to upozornenie a možnosť pre prípadného dlžníka o samoopravu. Ide o upozornenie na novovzniknutý nedoplatok pred postúpením na exekúciu.



V prípade colnej agendy pôjde o upozornenie na novovzniknutý colný nedoplatok pred postúpením na exekúciu, upozornenie na blížiace sa skončenie platnosti povolení v oblasti ciel a spotrebných daní a podobne.

Cieľom tejto služby, ako uviedol Imrecze, je okrem iného upozorniť daňovníka na zistené nezrovnalosti, zvýšiť dobrovoľné plnenie daňových povinností, čo pre daňovníka znamená nižšie sankcie, zvýšiť súčinnosť daňových subjektov pri plnení ich daňových povinností, ktoré neboli riadne a včas uhradené a predchádzať zložitým daňových kontrolám a následným exekúciám.