Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Finančná správa upozorňuje na povinnosti spojené s eKasou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Systém eKasa funguje korektne už viac ako rok. Od 1. apríla 2019 sa k systému museli pripojiť všetky novovzniknuté prevádzky a nové pokladnice.

Bratislava 15. mája (TASR) - Finančná správa (FS) SR rozšírila svoje informačné služby v projekte eKasa o praktické informácie pre podnikateľov či výrobcov pokladničných riešení. Ide napríklad o periodicitu vybraných úkonov, ktoré musia podnikatelia či výrobcovia pokladničných riešení pravidelne vykonávať, ale aj o ďalšie situácie, ktoré práca s elektronickými pokladnicami online pripojenými na portál FS prináša. O novej službe informovala hovorkyňa FS Ivana Skokanová.

"Na portáli finančnej správy si tak môže podnikateľ či výrobca pokladničného riešenia overiť, ako často je potrebné žiadať o nové autentifikačné údaje v eKasa zóne podnikateľa, kedy musia niektorí výrobcovia ORP opätovne požiadať o certifikáciu, či kedy je potrebná výmena chráneného dátového úložiska, ktoré sa môže časom zaplniť," uviedla Skokanová.

Systém eKasa funguje korektne už viac ako rok. Od 1. apríla 2019 sa k systému museli pripojiť všetky novovzniknuté prevádzky a nové pokladnice. Ostatné prevádzky mali túto povinnosť od 1. júla 2019. Parlament však schválil prechodné obdobie do 31. decembra 2019, v ktorom FS za nepripojenie do systému podnikateľov nepokutovala. V úplnej ostrej prevádzke tak funguje eKasa od januára 2020.