Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Finančná správa v máji zistila 190 porušení zákona o e-kase

Finančná správa Foto: TASR - Martin Baumann

V letných mesiacoch sa kontrolóri zamerajú najmä na predajcov ponúkajúcich tovary a služby v rekreačných zariadeniach, kúpaliskách, festivaloch, jarmokoch, trhoch, ako aj na predajcov zmrzliny.

Bratislava 16. júna (TASR) - Kontrolóri Finančnej správy (FS) SR vykonali v máji 754 kontrol zameraných na dodržiavanie povinností pri používaní pokladníc e-kasa klient. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistili v 190 prípadoch a udelili pokuty vo výške viac ako 50.000 eur, informovala vo štvrtok FS.

"V máji tohto roka finančná správa vykonala kontroly zamerané na dodržiavanie povinností pri používaní pokladníc e-kasa klient u 754 podnikateľských subjektov, z toho u 552 formou online monitorovania na mieste a 318 kontrolných nákupov," priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská. Preverované boli najmä segmenty služieb v oblasti pohostinstiev, jedální, účelového stravovania a ostatných jedálenských služieb.

Porušenie zákona odhalili kontrolóri v 190 prípadoch, čo predstavuje 59,7 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 24,3 % z celkového počtu kontrol vrátane monitorovania. Podnikatelia podľa Rybanskej najčastejšie porušujú zákon tým, že neevidujú tržby, čo sa preukázalo v 139 prípadoch. Kontrolóri uložili pokuty vo výške 51.860 eur.

Finančná správa skontrolovala aj 42 virtuálnych registračných pokladníc. Porušenie zákona zistili v 15 prípadoch a celkovo boli uložené pokuty vo výške 3300 eur. Kontrolóri sa zamerali aj na podnikateľov, ktorí porušili legislatívu o evidencii tržieb v minulom roku. Zo 130 nákupov a online monitorovaní zistila FS opakované porušenie zákona v 23 prípadoch.

V letných mesiacoch sa kontrolóri zamerajú najmä na predajcov ponúkajúcich tovary a služby v rekreačných zariadeniach, kúpaliskách, festivaloch, jarmokoch, trhoch, ako aj na predajcov zmrzliny.