Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Finančná správa v rámci akcie Horúce leto preverila 768 pokladníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Najčastejším porušením zákona bolo neevidovanie tržby, a to v 331 prípadoch.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Finančná správa (FS) počas tohto leta preverila 768 pokladníc. V rámci akcie Horúce leto sa porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zistilo v 425 prípadoch. Kontrolóri uložili pokuty v celkovej výške 123.196 eur. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Kontrolóri sa od polovice júla tohto roka do 1. septembra tohto roka podľa nej zamerali okrem prevádzok, ktoré poskytujú zákazníkom stravovacie služby (jedálne, pohostinstvá, výrobne zmrzliny, maloobchod v stánkoch a na trhoch s potravinami, nápojmi a tabakom), aj na predajné stánky na letných festivaloch a jarmokoch, ako aj na kúpaliskách a v rekreačných oblastiach pri vodných plochách na Slovensku.

Spresnila, že kontrolóri celkom preverili 768 pokladníc a bolo vykonaných 591 kontrolných nákupov a 241 online monitorovaní, pričom niektoré pokladnice boli preverené aj obidvomi spôsobmi. Porušenie zákona sa zistilo v 425 prípadoch, čo predstavuje 71,9 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 51,1 % z celkového počtu preverovaní. Najčastejším porušením zákona bolo neevidovanie tržby, a to v 331 prípadoch. Kontrolóri počas akcie uložili pokuty vo výške 123.196 eur.

Zdôraznila, že finančná správa vykonáva pravidelné kontroly počas celého roka. V prípade ďalšej kontrolnej akcie bude finančná správa podnikateľov opätovne informovať, aby dbali na dodržiavanie zákona a vyhli sa prípadným sankciám.

Cieľom finančnej správy totiž nie je podľa Rybanskej rozdávať pokuty, ale podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností. Zároveň je povinnosťou finančnej správy zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady.