Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Finančná správa: Venovať 2 % z dane tretiemu sektoru je možné do 30.4.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

Spresnila, že daňovník - fyzická osoba (FO), ktorej zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2023 a chce poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, podáva tzv. vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov FO na štruktúrovanom tlačive. To je zverejnené v Katalógu formulárov na portáli finančnej správy.

Prílohou vyhlásenia je podľa jej informácií aj potvrdenie o zaplatení dane, ktoré vystavuje zamestnávateľ. Vyhlásenie je možné podať na ktoromkoľvek daňovom úrade, poslať ho poštou, prípadne využiť elektronickú komunikáciu s finančnou správou.

Zamestnanec, ktorý podáva vyhlásenie za rok 2023, je oprávnený vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať ním určenej organizácii. Môže poukázať aj 3 %, ak v roku 2023 vykonával dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín v zdaňovacom období. V takomto prípade je povinný doložiť aj písomné potvrdenie, ktoré je prílohou vyhlásenia. FO môže darovať 2 % (3 %) len jednému prijímateľovi, pričom podiel zaplatenej dane je najmenej tri eurá.

Daňovníci, ktorí si odložili podanie daňových priznaní, deklarujú podľa Adamčíkovej podiel zaplatenej dane v predĺženom termíne, v ktorom budú podávať daňové priznanie (napr. jún alebo september 2024).

Spoločnosť, ktorá podáva daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby (PO) za rok 2023, je oprávnená v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane sa má poukázať ním určeným prijímateľom do výšky 1 % zaplatenej dane. V prípade splnenia podmienky darovania 0,5 % zaplatenej dane na verejnoprospešný účel môže prostredníctvom daňového priznania poukázať 2 % dane. PO môžu poukázať 1 % (2 %) aj viacerým prijímateľom, každému však najmenej osem eur.

Finančná správa daňovníkom podľa hovorkyne odporúča, aby si vopred preverili, či sa nezisková organizácia, nadácia alebo občianske združenie nachádza v zozname prijímateľov, ktorý vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk i na portáli finančnej správy.

Doplnila, že za zdaňovacie obdobie roka 2022 občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie získali zo zaplatenej dane PO a FO viac ako 100 miliónov eur. Podporiť činnosť týchto subjektov sa rozhodlo viac ako 970.000 daňovníkov.