Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Finančná správa vrátila preplatky na daniach za vyše 300 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za rok 2020 daňovníci poslali tretiemu sektoru približne 69 miliónov eur, čo bolo o 15 miliónov eur viac ako za rok 2019, keď išlo na účty mimovládnych organizácií približne 54 miliónov eur.

Bratislava 10. mája (TASR) – Finančná správa (FS) SR spracovala v uplynulých týždňoch viac ako 406.000 žiadostí o vrátenie preplatkov na daniach a poukázanie daňového bonusu. Všetky žiadosti boli vybavené a daňovníkom bolo odoslaných 312,69 milióna eur v zákonom stanovenej lehote do 10. mája, informovala v utorok FS.

Daňové úrady v týchto dňoch spracovávajú na základe podaných daňových priznaní aj vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby. Daňový úrad ako správca dane musí previesť podiel zaplatenej dane na účet prijímateľa do 31. júla. Keďže tento deň pripadá na nedeľu, správca dane je povinný vykonať platbu najneskôr dňa 29. júla.

Finančná správa poukazuje podiel zaplatenej dane oprávneným prijímateľom od roku 2002. Správcovia dane poukazujú podiel zaplatenej dane prijímateľom, ktorí sú pre príslušný rok uvedení v zozname prijímateľov. Daňovníci ho môžu nájsť na internetovej stránke www.notar.sk.

Za rok 2020 daňovníci poslali tretiemu sektoru približne 69 miliónov eur, čo bolo o 15 miliónov eur viac ako za rok 2019, keď išlo na účty mimovládnych organizácií približne 54 miliónov eur. Zatiaľ sa však nepodarilo prekonať rekord spred pandémie, keď objem finančných prostriedkov pre dané organizácie bol vyšší ako 73 miliónov eur.