Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Finančná správa začína kontrolnú akciu, zameria sa na evidenciu tržieb

Na snímke platba pomocou inteligentných hodiniek. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Finančná správa urobila rovnakú akciu aj minulý rok. V letných mesiacoch vtedy preverila spolu 768 pokladníc.

Bratislava 3. júla (TASR) - Finančná správa spúšťa kontrolnú akciu Horúce leto, bude trvať od začiatku júla do začiatku septembra. Kontrolóri sa v rámci nej zamerajú na evidenciu tržieb v systéme e-kasa. Upriamia väčšiu pozornosť na sezónne prevádzky a letné festivaly. V pondelok o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Kontroly budú zamerané na používanie pokladníc na hudobných festivaloch, jarmokoch, spoločensko-kultúrnych podujatiach, v baroch, reštauráciách, na kúpaliskách, ale aj na iných miestach s vysokou turistickou návštevnosťou. Môžu sa realizovať aj formou monitoringu, čo znamená, že kontrolóri budú priamo na mieste napojení na systém e-kasa a porovnávať budú tržby s reálnym predajom.

"O letných kontrolách finančná správa informuje podnikateľov s cieľom, aby dbali na dodržiavanie zákona a vyhli sa prípadným sankciám. Cieľom finančnej správy totiž nie je rozdávať pokuty, ale podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností. Zároveň je povinnosťou finančnej správy zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady," uviedla Rybanská.

Finančná správa urobila rovnakú akciu aj minulý rok. V letných mesiacoch vtedy preverila spolu 768 pokladníc. Celková suma uložených pokút bola vo výške 123.196 eur, pričom porušenie zákona zistili v 425 prípadoch.