Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Finančná správa zakúpila sedem nových áut pre psovodov

Na snímke sedem vozidiel pre psovodov finančnej správy počas odovzdávania v priestoroch Finančného riaditeľstva SR 21. decembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

FS má v súčasnosti 35 psovodov a 50 služobných psov vycvičených na špeciálne pachové práce - drogy, tabak, finančná hotovosť, chránené druhy rastlín a živočíchov (CITES).

Bratislava 21. decembra (TASR) - Finančná správa (FS) SR obnovuje svoj vozový park a pre psovodov a ich štvornohých pomocníkov zakúpila sedem nových špeciálne upravených automobilov. Tie sú prioritne určené na východnú hranicu, informovala v utorok hovorkyňa FS Martina Rybanská.

"Nákup vozidiel bol financovaný z tzv. tabakového fondu. Celková suma zákazky predstavuje 175.000 eur vrátane dane z pridanej hodnoty," spresnila Rybanská. Zo šiestich prihlásených záujemcov bol vybraný dodávateľ s najnižšou cenou, ktorý splnil všetky podmienky verejnej súťaže.

Nové autá sú prioritne určené na východnú hranicu, ktorú plánuje FS v nadchádzajúcom období personálne posilniť, zvýši sa počet psovodov kooperujúcich priamo na hranici s Ukrajinou, čím sa posilní aj kontrola. Celkovo bude na východ pridelených päť vozidiel, jedno dostane Colný úrad v Trnave a jedno bude pridelené oddeleniu služobnej kynológie na Finančnom riaditeľstve SR.

FS má v súčasnosti 35 psovodov a 50 služobných psov vycvičených na špeciálne pachové práce - drogy, tabak, finančná hotovosť, chránené druhy rastlín a živočíchov (CITES). Za minulý rok bolo vykonaných 4642 kontrol s asistenciou služobných psov, v prípade nelegálnych cigariet je každý rok za ich pomoci zachytených približne 1,5 milióna kusov, ktoré sú zvyčajne pašované v špeciálne vybudovaných úkrytoch v rámci osobnej, nákladnej alebo vlakovej dopravy.
Na snímke zadná časť jedného zo siedmich vozidiel pre psovodov finančnej správy počas odovzdávania v priestoroch Finančného riaditeľstva SR 21. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer