Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Finančná správa:Preprava pšenice je plne pod kontrolou colných orgánov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tovar prepravovaný cestnou aj železničnou nákladnou dopravou podlieha prísnym kontrolným procesom.

Bratislava 25. marca (TASR) - Od začiatku tohto roka vstúpilo na územie Slovenskej republiky z Ukrajiny cestnou dopravou takmer 1,3 milióna kilogramov (kg) pšenice a železničnou dopravou necelých 15,9 milióna kg pšenice. Je pritom vylúčené, aby sa cez slovensko-ukrajinskú hranicu prevážal tovar mimo colného dohľadu, informoval v pondelok vedúci komunikačného oddelenia finančnej správy Radoslav Kozák.

Ubezpečil, že východná hranica s Ukrajinou je pod plnou kontrolou colných orgánov Slovenskej republiky v súlade s príslušnou vyhláškou Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorou sa zakazuje vstup vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny na územie SR. "Je vylúčené, aby sa cez slovensko-ukrajinskú hranicu prevážal tovar mimo colného dohľadu. Akékoľvek medializované úvahy o "pašovaní" pšenice a podobne nie sú korektné," zdôraznil Kozák.

Tovar prepravovaný cestnou aj železničnou nákladnou dopravou podlieha podľa neho prísnym kontrolným procesom. Tie sú nastavené tak, aby v maximálnej miere zabránili akejkoľvek nelegálnej činnosti pri preprave tovaru cez hranicu. "Od začiatku roka v cestnej doprave vstúpilo cez hraničný priechod Vyšné Nemecké na územie SR 1.295.097 kg pšenice. Táto preprava bola prepustená do colného režimu tranzit. V železničnej doprave vstúpilo cez hraničné priechody Čierna nad Tisou a Maťovce na územie SR 15.891.450 kg pšenice," vyčíslil Kozák.