Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Firmy stratia 1 bilión USD, ak pomaly zareagujú na klimatické zmeny

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Riziko zavedenia uhlíkovej dane je reálne, keďže polovica všetkých signatárov Parížskej dohody o klíme z roku 2015 podľa Svetovej banky (SB) uviedla, že aktívne uvažujú o tejto dani.

Londýn 23. februára (TASR) - Svetové finančné firmy môžu stratiť až 1 bilión USD (925,84 miliardy eur) v prípade pomalej reakcie na klimatickú zmenu, vyplýva zo správy poradenskej spoločnosti Oliver Wyman zverejnenej v piatok (21. 2.).

Podľa správy Oliver Wyman existuje riziko, že svetový sektor finančných služieb stratí 1 bilión USD, ak nedokáže dostatočne rýchlo zareagovať na klimatickú zmenu a zasiahnu ho opatrenia, ako je napríklad uhlíková daň.

Správa prichádza v čase rastúceho tlaku na finančný sektor, aby akceleroval svoju pomoc pri boji s klimatickou zmenou. Finančné firmy totiž môžu pomôcť v rámci posunu smerom k nízkouhlíkovej ekonomike s lepšou alokáciou kapitálu. Firmy by podľa správy mali znižovať svoju angažovanosť v "špinavých" odvetviach, ako je ropný či plynárenský priemysel.

Okrem obáv spojených s klimaticky podmienenými úverovými rizikami budú banky v krajinách, ako sú Británia a Francúzsko, čoskoro okrem existujúcich záťažových testov čeliť aj klimatickým záťažovým testom.

Analýza Oliver Wyman odhaduje, že v prípade zavedenia uhlíkovej dane na úrovni 50 USD za tonu emisií kysličníka uhličitého (CO2) v dvoch odvetviach s najväčšími emisiami - výroba elektriny a ropný a plynárenský priemysel - odhadované úverové straty v oboch sektoroch dosiahnu 50 miliárd USD až 300 miliárd USD. Pravdepodobnosť platobnej neschopnosti najviac zasiahnutých firiem v týchto sektoroch sa zvýši dvoj až trojnásobne. A ak sa započítajú podobným spôsobom všetky odvetvia, straty môžu podľa Oliver Wyman dosiahnuť 1 bilión USD.

Riziko zavedenia takejto dane je reálne, keďže polovica všetkých signatárov Parížskej dohody o klíme z roku 2015 podľa Svetovej banky (SB) uviedla, že aktívne uvažujú o uhlíkovej dani. "Naša analýza ukázala, že existujú silné komerčné dôvody konať, finančné riziká sú skutočné a je potrebné ich zohľadniť pri rozhodovaní," uviedol partner Oliver Wyman James Davis.

(1 EUR = 1,0801 USD)