Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Finančný výbor prerokuje štátny rozpočet zrejme v piatok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Vláda v polovici októbra schválila návrh rozpočtu na roky 2023 až 2025. Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Parlamentný finančný výbor sa bude návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok zaoberať pravdepodobne v piatok (25. 11.). Počas štvrtkového zasadnutia tento bod vzhľadom na široký program rokovania poslanci nestihli prejsť, zídu sa tak opäť v piatok od 9.00 h.

Vláda v polovici októbra schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025. Vyplýva z neho, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.

Finančný výbor mal rozpočet na programe už vo štvrtok, ale nedostal sa k nemu. Diskusii dominoval návrh zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ku ktorému sa na výbor prišli vyjadriť aj viacerí zástupcovia dotknutých subjektov.

Časť debaty tiež bola venovaná návrhu zákona o dani z osobitnej stavby, ktorý počíta s tým, že na Slovensku by sa mala zaviesť nová daň z plynovodov. Proti návrhu počas rokovania výboru namietal člen predstavenstva spoločnosti eustream Miroslav Bodnár.

Výbor sa zároveň zaoberal napríklad návrhom na zvýšenie zdanenia alkoholických nápojov, návrhom rozpočtu Eximbanky, návrhom rozpočtu Sociálnej poisťovne, ale aj viacerými ďalšími vládnymi či poslaneckými návrhmi.