Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Finančný výbor sa primárne venoval zákonu k plánu obnovy

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marián Viskupič. Foto: TASR Jakub Kotian

Výbor sa zaoberal aj novelou zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a tiež návrhom zákona o verejnej výskumnej inštitúcii z dielne ministerstva školstva.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet venoval na utorkovom zasadnutí veľkú časť diskusie návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti. Na programe mal 16 bodov. Na rokovaní výboru neboli podané žiadne pozmeňujúce ani doplňujúce návrhy vecného charakteru, keďže sa k pripraveným pozmeňujúcim návrhom ešte nevyjadrila koaličná rada. Pre TASR to uviedol predseda výboru Marián Viskupič (SaS).

Rozsiahla debata sa podľa jeho slov týkala aj návrhu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, vrátane úprav sadzobníka správnych poplatkov. Novela zákona zahŕňa úpravy pri staniciach technickej kontroly (STK), ale aj v prípade certifikácie opravovní.

Členovia výboru sa venovali aj novele zákona o verejnom obstarávaní, a to aj za účasti podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina) a šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka. Pri tomto návrhu výbor neprijal uznesenie, rovnako ani pri návrhu zákona, ktorým sa má podporiť výstavba štátnych nájomných bytov.

Výbor sa zaoberal aj novelou zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a tiež návrhom zákona o verejnej výskumnej inštitúcii z dielne ministerstva školstva. Okrem iného riešil aj informáciu o výročných správach politických strán a politických hnutí za roky 2019 aj 2020, správu o finančnej stabilite či návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.

V nadväznosti na schválenú novelu zákona o rokovacom poriadku si výbor zároveň schválil aktualizáciu podrobnejších pravidiel rokovania, ktorých súčasťou je online prenos z jednotlivých rokovaní výboru na webovom sídle NR SR.