Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Financovanie rakúskych startupov dosiahlo v 1. polroku rekordnú úroveň

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Akvizícia má byť zavŕšená do konca tohto roka.

Viedeň 24. júla (TASR) – Nový kapitál pre rakúske startupy dosiahol v prvej polovici roka rekordnú úroveň 518 miliónov eur, v rovnakom období minulého roka išlo o 148 miliónov eur. Za 1. polrok tak mladé rakúske spoločnosti dostali takmer dvojnásobok sumy než za celý minulý rok.

Podľa najnovšej štúdie spoločnosti Ernst & Young (EY) viac než štyri pätiny financií získali len dve firmy - GoStudent a Bitpanda. Bez týchto dvoch startupov by v prvých šiestich mesiacoch financovanie kleslo. EY vo svojej štúdii zohľadňuje spoločnosti s hlavným sídlom v Rakúsku, ktoré vznikli najviac pred 10 rokmi.

Počet investičných kôl pre rakúske startupy v 1. polroku medziročne klesol zhruba o 17 % zo 77 na 64. Priemerný objem zverejnených investícií na jedno kolo sa zvýšil z takmer 2,5 milióna eur približne na deväť miliónov eur. Bez financií pre Bitpandu a GoStudent sa priemerná investičná suma znížila na 1,7 milióna eur. Väčšina investícií sa sústredila na oblasť zdravotníctva, nasledovali sektory softvér a analýza a elektronický obchod.

Z celkovo štyroch uzatvorených kôl v tomto roku GoStudent a Bitpanda obsadili štyri z piatich prvých miest v rebríčku najvyšších investícií. Najväčšou transakciou bolo 205 miliónov eur pre startup GoStudent, ktorý spolu s ďalšími 70 miliónmi eur obsadil zároveň 3. miesto. Na 2. priečke je Bitpanda s investíciou 140 miliónov eur, ktorá vďaka dodatočným 10 miliónom eur obsadila aj 5. miesto. Medzi nimi je na 4. mieste hornorakúsky výrobca sledovacích zariadení pre domáce zvieratá Tractive s investíciou 29 miliónov eur.

Centrom startupov je Viedeň. Investičný objem v hlavnom meste sa v 1. polroku medziročne zvýšil zo 121 na 464 miliónov eur. Viedeň je aj s počtom investičných kôl (41) na prvom mieste v Rakúsku. Na 2. mieste je Horné Rakúsko (8) a 3. priečku obsadilo Štajersko (5). V prvej polovici roka získalo financie celkovo 37 viedenských startupov.

Investori dobre zarobili v Salzburgu, kde americký prevádzkovateľ nabíjacích staníc ChargePoint kúpil za 250 miliónov eur salzburský startup has.to, ktorý vyvíja softvér pre nabíjacie stanice. Akvizícia má byť zavŕšená do konca tohto roka. Podľa EY je táto transkacia doteraz najväčšou akvizíciou startupu v Rakúsku.