Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Fínska ekonomika klesla v závere minulého roka viac, než sa odhadovalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nepriaznivo sa fínska ekonomika vyvíjala aj v medziročnom porovnaní, v ktorom zaznamenala najprudšie tempo poklesu za viac než tri roky.

Helsinki 29. februára (TASR) - Fínska ekonomika klesla v poslednom štvrťroku minulého roka zhruba dvojnásobne prudšie, než naznačoval predbežný odhad. Uviedol to vo štvrtok fínsky štatistický úrad, ktorý zverejnil spresnené údaje. Zhoršenie vývoja ekonomiky oznámil úrad navyše aj za 3. kvartál. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Fínska klesol vo 4. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,7 %. V predbežnom odhade z polovice februára úrad uvádzal pokles o 0,4 %. Zároveň však smerom nadol revidoval aj údaje za 3. štvrťrok. V tom zaznamenala fínska ekonomika medzikvartálny pokles až o 1,1 %, zatiaľ čo pôvodne štatistici udávali pokles na úrovni 0,9 %. Ekonomika je tak v technickej recesii, ktorá je definovaná ako medzikvartálny pokles HDP dva štvrťroky po sebe.

Nepriaznivo sa fínska ekonomika vyvíjala aj v medziročnom porovnaní, v ktorom zaznamenala najprudšie tempo poklesu za viac než tri roky. Vo 4. štvrťroku klesla o 1,8 %, čo predstavuje najvýraznejší medziročný pokles hospodárstva od 3. štvrťroka 2020.