Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Fínska ekonomika rástla v 1. kvartáli najslabšie za posledný rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod slabší rast v 1. štvrťroku tohto roka sa podpísal najmä zahraničný obchod. Objem vývozu aj dovozu klesol, pričom objem vývozu o 9,8 %

Helsinki 31. mája (TASR) - Ekonomika Fínska zaznamenala v 1. štvrťroku tohto roka omnoho výraznejšie spomalenie rastu, než naznačoval rýchly odhad, pričom tempo rastu bolo najslabšie za posledný rok. Uviedol to v utorok fínsky štatistický úrad, ktorý zverejnil spresnené údaje. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Podľa štatistického úradu vzrástla fínska ekonomika za prvé tri mesiace tohto roka medzikvartálne o 0,2 % po 0,7-percentnom raste v poslednom štvrťroku minulého roka. Rýchly odhad pritom poukazoval na spomalenie rastu iba na 0,4 %.

Rast za 1. štvrťrok bol tak najslabší od 1. štvrťroka 2021, v ktorom fínska ekonomika vykázala nulové tempo rastu. Za posledných 12 mesiacov zaznamenal fínsky hrubý domáci produkt (HDP) najvýraznejší rast v 2. kvartáli minulého roka, keď ekonomika vzrástla o 1,7 %. Následne sa tempo rastu každý kvartál spomalilo.

Pod slabší rast v 1. štvrťroku tohto roka sa podpísal najmä zahraničný obchod. Objem vývozu aj dovozu klesol, pričom objem vývozu o 9,8 %. Dovoz sa znížil o 2 %. Klesla aj súkromná spotreba, a to o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla fínska ekonomika v 1. štvrťroku o 3,6 %. V tomto prípade bolo tempo rastu mierne rýchlejšie než v poslednom kvartáli minulého roka, za ktorý ekonomika vzrástla o 3,4 %. Opäť bol však rast v 1. štvrťroku slabší, než naznačoval rýchly odhad. Ten poukazoval na rast na úrovni 4,3 %.