Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Fínska ekonomika rástla v 1. kvartáli výrazne slabšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Hrubý domáci produkt (HDP) Fínska vzrástol v 1. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní medzikvartálne o 0,2 %.

Helsinki 31. mája (TASR) - Fínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku tohto roka medzikvartálne podstatne slabšie, než uvádzal predbežný odhad. Stále sa však udržala na rastovej úrovni, zatiaľ čo v dvoch predchádzajúcich kvartáloch zaznamenala pokles. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics, ktoré sa odvolali na v stredu zverejnené spresnené údaje fínskeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Fínska vzrástol v 1. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní medzikvartálne o 0,2 %. To je výrazne slabšie tempo rastu, než aké fínski štatistici uvádzali v polovici mája v rámci predbežného odhadu. Ten poukazoval na rast o 1,1 %. Napriek tomu sa fínska ekonomika vrátila k rastu po tom, ako vo 4. štvrťroku klesla o 0,6 % a v 3. štvrťroku o 0,4 %. Ekonomika sa tak aspoň mierne zotavila z technickej recesie, ktorú predstavuje pokles hospodárstva dva kvartály po sebe.

V raste udržali fínsku ekonomiku súkromná spotreba, ktorá sa zvýšila o 0,1 % a najmä výdavky štátu. Tie vzrástli o 3,1 %. Na druhej strane, tvorba hrubého fixného kapitálu klesla o 3 %. Klesol aj vývoz (o 0,1 %), dovoz však zaznamenal omnoho výraznejší pokles (2,7 %).

V medziročnom porovnaní vykázala fínska ekonomika pokles o 0,4 % po 0,1-percentnom raste v poslednom štvrťroku minulého roka. Bol to prvý medziročný pokles fínskeho hospodárstva od 1. štvrťroka 2021.