Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Fennovoima stiahla žiadosť o výstavbu jadrovej elektrárne s Rosatomom

Ilustračné foto Foto: TASR

Sakari Kotola, riaditeľ pre PR vo Fennovoima, povedal agentúre AFP, že "v tomto štádiu nie je v pláne požiadať o nové povolenie".

Helsinki 24. mája (TASR) - Fínske konzorcium Fennovoima v utorok oznámilo, že stiahlo žiadosť o povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne ruskou spoločnosťou Rosatom tri týždne po tom, čo zrušilo dodávateľskú zmluvu s týmto štátnym energetickým gigantom. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Fennovoima stiahla žiadosť o finálne stavebné povolenie pre elektráreň Hanhikivi 1. Teraz sa sústreďujeme na zachovanie lokality Pyhajoki," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti, v ktorej má Rosatom prostredníctvom dcérskej firmy 34-percentný podiel.

Sakari Kotola, riaditeľ pre PR vo Fennovoima, povedal agentúre AFP, že "v tomto štádiu nie je v pláne požiadať o nové povolenie".

Elektráreň Hanhikivi 1 energetickej skupiny Fennovoima mal dodať RAOS Project, dcérska spoločnosť Rosatomu vo Fínsku. Ale februárová invázia Ruska na Ukrajinu viedla severskú krajinu k prehodnoteniu bezpečnostných rizík v súvislosti s ruským jadrovým reaktorom.

Fennovoima vypovedala dodávateľskú zmluvu RAOS Projectu 2. mája s odvolaním sa na riziká spojené s vojnou na Ukrajine.

Predseda predstavenstva Esa Härmälä novinárom povedal, že zmluva bola zrušená pre "meškania a prieťahy a neschopnosť spoločnosti RAOS uskutočniť projekt, pričom vojna tieto riziká ešte zvýšila".

Rosatom vtedy uviedol, že ho oznámenie prekvapilo, pričom uvedené dôvody označil za "úplne nepochopiteľné" a pohrozil, že môže celú záležitosť postúpiť na súd.

Vedenie Fennovoimy o ukončení zmluvy s akcionármi nerokovalo.