Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Fínska spotrebiteľská inflácia v júli mierne zrýchlila rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spotrebiteľské ceny v júli vzrástli o 0,5 % po raste o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Helsinki 14. augusta (TASR) - Medziročný rast spotrebiteľských cien vo Fínsku sa v júli prvýkrát po troch mesiacoch mierne zrýchlil, najmä v dôsledku nárastu priemernej sadzby hypotekárnych úverov. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa údajov, ktoré zverejnil v pondelok fínsky štatistický úrad, sa index spotrebiteľských cien v júli medziročne zvýšil o 6,5 % po náraste o 6,3 % v predchádzajúcom mesiaci. K rastu najviac prispelo zvýšenie priemernej úrokovej sadzby z úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov, ako aj nárast cien elektriny. Najvýraznejšie klesli ceny benzínu a nafty. Ceny potravín a nealkoholických nápojov sa v medziročnom porovnaní zvýšili o 8,15 % a ceny energií pre domácnosti o 10,74 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spotrebiteľské ceny v júli vzrástli o 0,5 % po raste o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Fínska v júli vzrástol medziročne o 4,18 % a medzimesačne o 0,3 %.