Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Fínsko nakúpi 64 amerických stíhačiek typu F-35A

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda tiež vyčlenila v rozpočte ďalších desať miliárd eur na náklady na údržbu a budúcu modernizáciu nakúpených stíhačiek, ktoré by mali rezortu obrany slúžiť nasledujúcich 40 rokov.

Helsinki 10. decembra (TASR) - Fínsko nahradí svoju flotilu starnúcich bojových lietadiel viacúčelovými stíhačkami typu F-35A od americkej firmy Lockheed Martin. Za 64 strojov zaplatí celkovo 8,4 miliardy eur. Informovala o tom v piatok fínska vláda. Správu priniesla agentúra AFP.

"Stíhačka F-35A spĺňa naše požiadavky... V porovnaní vojenských schopností bol systém F-35 vyhodnotený ako najvhodnejší pre naše potreby," povedal minister obrany Antti Kaikkonen na tlačovej konferencii.

Spoločnosť Lockheed Martin súperila o kontrakt na dodanie stíhačiek s viacerými poprednými výrobcami leteckej techniky. Výberové konanie trvalo šesť rokov a zapojili sa doňho aj americký Boeing, francúzsky Dassault, švédsky Saab a taktiež konzorcium Eurofighter, ktoré združuje firmy z Británie, Nemecka, Talianska a Španielska.

Fínsko plánuje novými americkými strojmi nahradiť do roku 2030 svoju flotilu stíhačiek typu F/A-18 Hornet. Celkové náklady na obstaranie nových lietadiel a zlepšenie infraštruktúry sa odhadujú na približne desať miliárd eur. Túto sumu schválil minulý rok fínsky parlament. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že ide o najväčší nákup vojenskej techniky v histórii krajiny.

Vláda tiež vyčlenila v rozpočte ďalších desať miliárd eur na náklady na údržbu a budúcu modernizáciu nakúpených stíhačiek, ktoré by mali rezortu obrany slúžiť nasledujúcich 40 rokov.

Lockheed Martin F-35 Lightning II je jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo piatej generácie. Variant A označuje model s konvenčným vzletom a pristátím.