Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

FinStat: Prevádzkový zisk a tržby firiem vlani vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

FinStat zo zverejnených účtovných závierok za rok 2019 eviduje výšku uhradenej splatnej dane z príjmu právnických osôb vo výške 2,627 miliardy eur.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Tržby firiem vlani medziročne vzrástli o viac ako 3,5 % a ešte výraznejšie, o 6,8 %, sa zvýšil ich zisk pred započítaním úrokov, daní a odpisov (EBITDA). Čistý zisk po zdanení naopak mierne poklesol o 0,84 %. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti FinStat, ktorá porovnávala údaje z 218.273 účtovných uzávierok zverejnených do 4. novembra.

"Medziročný nárast tržieb je vo výške 3,59 % a dá sa predpokladať, že predstavuje vrchol ekonomického cyklu, vzhľadom na aktuálnu koronakrízu,"
uviedla analytička FinStat Miriama Pudišová. Rast EBITDA o 6,82 % podľa nej svedčí o pozitívnom výsledku z prevádzkovej, respektíve z hlavnej činnosti firiem. Na pokles čistého zisku mali významný vplyv hlavne vyššie odpisy, ktoré môžu indikovať vyššie investície firiem.

Daň z príjmov, ktorá predstavuje súčet splatnej dane a odloženej dane, zaznamenala na sledovanej vzorke firiem medziročný pokles o 9,73 % na 2,357 miliardy eur, teda o 254 miliónov eur.

FinStat zo zverejnených účtovných závierok za rok 2019 eviduje výšku uhradenej splatnej dane z príjmu právnických osôb vo výške 2,627 miliardy eur. Za rok 2018 bola výška splatnej dane z príjmu spoločností, ktoré zverejnili svoju účtovnú závierku, vo výške 2,675 miliardy eur. Medziročná zmena splatnej dane tak predstavuje pokles o 48,5 miliónov eur, alebo o 1,8 %. "Významnú úlohu na tomto medziročnom poklese dane z príjmov zohrala zároveň aj záporná hodnota odloženej dane z príjmov," upozornila Pudišová.