Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V júlových insolvenčných štatistikách dominujú stavbári

Ilustračné foto. Foto: TASR Roman Hanc

Súdy v júli priznali 40 firmám a trom živnostníkom dočasnú ochranu pred veriteľmi, čo je polovica z počtu podnikateľov, ktorí súdnu ochranu získali v predchádzajúcom mesiaci.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Obchodné súdy vyhlásili v júli konkurz na majetok 14 úpadcov a ďalším dvom povolili reštrukturalizáciu. Insolvenčné štatistiky sa tak v júli držali neďaleko historických miním, informoval o tom v piatok hlavný analytik spoločnosti FinStat Pavol Suďa. Menej konkurzov a reštrukturalizácií bolo v poslednom období iba v máji, júni a vlaňajšom auguste.

„Až na dve výnimky všetky júlové insolvencie iniciovali dlžníci. Len v dvoch prípadoch konali súdy na návrh obchodných partnerov," uviedol Suďa. Po dlhom čase v insolvenčnom rebríčku podľa analytika chýbajú pofidérne eseročky, často ovládané bielymi koňmi, ktoré štátu zvyknú dlžiť vysoké sumy na daniach. Dominujú v ňom neúspešné stavebné spoločnosti, ktorých celkové tržby dosiahli spolu bezmála 13 miliónov eur.

Najväčšia z týchto firiem je tatranská Stavunion, ovládaná miestnym developerom Jánom Jankurom. Firma sa špecializovala najmä na renováciu hotelov a výstavbu apartmánových domov v Tatrách.

„Rentabilita jej tržieb sa však za uplynulých šesť rokov prepadla z vyše piatich percent k nule. Vlani si zaknihovala dokonca stratu za vyše 1,3 milióna eur, hlavne pre dynamický rast nákladov na materiál a služby, ale i preto, že nemalú časť majetku predala so stratou," spresnil analytik.

Na jar 2020 sa firma sama stiahla z veľkého projektu výstavby apartmánov Brezy v Starej Lesnej, v ktorom ju investor musel nahradiť novým generálnym dodávateľom.

K najväčším zamestnávateľom medzi júlovými úpadcami patria WMT Hnúšťa, ktorá vyrábala kovové konštrukcie a elastomérové ložiská, a eseročka G2M. Tá v Dunajskej Strede prevádzkuje trojhviezdičkový hotel Legend, ktorý vlastní personálne prepojená akciovka MGDS a na ktorý má záložné právo zriadené mesto Dunajská Streda.

Súdy v júli priznali 40 firmám a trom živnostníkom dočasnú ochranu pred veriteľmi, čo je polovica z počtu podnikateľov, ktorí súdnu ochranu získali v predchádzajúcom mesiaci.

„Celkové tržby júlových chránencov sú síce o čosi vyššie, dosahujú približne 165 miliónov eur. Ale až 45 percent z tejto sumy sa týka firiem zo skupiny Arca, konkrétne materského holdingu Arca Investments a jeho dcér Edymax a Manuvia, zameraných na personálny lízing," spresnil Suďa.

Júloví podnikatelia pod ochranou zamestnávajú približne 1500 pracovníkov. Na rozdiel od júna klesli počty nových chránencov v obchode, pôdohospodárstve a preprave, v dôsledku čoho sa v júli dostali do popredia sektory, ako poradenstvo, stavebníctvo, cestovný ruch a segment HORECA. Z najväčších spoločností požiadali o ochranu napríklad prevádzkovatelia hotelov Holiday Inn v Žiline a Trnave alebo cestovná kancelária Solvex. Prevádzkovateľ hazardných hier VIX svoju žiadosť po dvoch týždňoch stiahol.