Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

FinStat:Súdy vo februári vyhlásili 14 konkurzov a 3 reštrukturalizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa aktív je najväčšou skrachovanou spoločnosťou poradenská firma FLH Enalco – SQ.

Bratislava 4. marca (TASR) - Vo februári súdy povolili reštrukturalizáciu trom spoločnostiam, ktoré zamestnávajú približne sto pracovníkov. Ďalšia zhruba stovka zamestnancov pracovala pre 14 úpadcov, na majetok ktorých súdy minulý mesiac vyhlásili konkurz. Vo štvrtok o tom informoval hlavný analytik spoločnosti FinStat Pavol Suďa. Počet konkurzov a reštrukturalizácií je porovnateľný ako vo februári alebo decembri minulého roka.

"Najväčším zamestnávateľom a zároveň aj dlžníkom štátu a verejných poistných fondov spomedzi definitívne zbankrotovaných firiem je Gastro Sport. Tá v Žiline prevádzkovala štvorhviezdičkový hotel Villa Nečas a prácu dávala trom desiatkam zamestnancov. Keďže dlhy k verejnému sektoru sa jej začali kopiť od lanského marca, zjavne doplatila na koronakrízu," uviedol Suďa.

Podľa aktív je najväčšou skrachovanou spoločnosťou poradenská firma FLH Enalco – SQ. Tá v priemyselnom parku pri Palárikove rozostavala projekt kogeneračnej stanice, na ktorý jej Ministerstvo hospodárstva SR schválilo ešte v roku 2010 nenávratný finančný príspevok prevyšujúci štyri milióny eur.

Významným februárovým úpadcom je ďalší energetický podnik – Agroservis-Služby, ktorý prevádzkuje bioplynovú stanicu vo Veľkých Uherciach s takmer megawattovým inštalovaným výkonom. Jeho rozhodujúcim spoločníkom je Biogas-Holding, s. r. o., zo skupiny Arca Capital Slovakia, ktorá bola až do 21. januára pod dočasnou ochranou pred veriteľmi.

Tú jej zrušil súd na základe kvalifikovaného podnetu Odborového združenia železničiarov, ktoré vzápätí, hneď na začiatku februára, navrhlo Okresnému súdu Bratislava I jej konkurz. Začaté konkurzné konanie však prerušilo rozhodnutie inej sudkyne, ktorá po opakovanom insolvenčnom návrhu rozhodla o začatí reštrukturalizačného konania s Arca Capital Slovakia.