Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Firma Hudos sa pre koronavírus dostáva do problémov

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Na margo pomoci od štátu majiteľ povedal, že problém je minimálna pomoc pri platení pracovníkov, ktorí sú v práci.

Bardejov 3. apríla (TASR) – Bardejovská firma Hudos sa pre situáciu s novým koronavírusom dostáva podľa jej majiteľa do problémov. Prevádzkuje 150 kamiónov a zamestnáva 250 ľudí.

"Vzhľadom k tomu, že naša hlavná činnosť je medzinárodná cestná doprava, tak sa dostávame do obrovských prevádzkových strát v súvislosti s prestojmi, hlavne na hraniciach a obmedzovaním výroby podnikov. Museli sme nakúpiť obrovské množstvo predražených ochranných pomôcok, obmedzili sme styk jednotlivých pracovníkov, vykonali sme skupinové delenie pracovných tímov. Zaviedli sme pravidelné dezinfekcie priestorov a automobilov," uviedol pre TASR majiteľ spoločnosti Pavol Hudák.

Na margo pomoci od štátu povedal, že problém je minimálna pomoc pri platení pracovníkov, ktorí sú v práci. "Vzhľadom na prijaté opatrenia štátu začína byť výhodou nepracovať. Pracovník, ktorý je doma z titulu prekážky v práci na strane zamestnávateľa, má vyšší zákonom stanovený príjem, v podobe 80 % priemernej mzdy, ako pracovník, ktorý pracuje. Ten má k dispozícii základný plat a nenárokovateľné prémie, čo umožňuje nižší príjem zamestnanca. Motivácia ľudí nepracovať je vysoká a naďalej sa opatrením štátu zvyšuje, napríklad návrhom na predĺženie podpory v nezamestnanosti. Ľudia, ktorí pracujú vo firmách, ktoré môžu pracovať, sú motivovaní dávať výpovede a prečkať na úkor štátu túto krízu doma," zdôraznil Hudák.

Ako ďalej povedal, firmy, ktoré môžu pracovať, prichádzajú o pracovníkov. "Máme vážne obavy, že táto aktivita štátu neumožní operatívny rozbeh firmy. Podporujú sa činnosti, ktoré dlhodobo vykazujú minimálnu efektivitu a známky špekulácie (živnostníci). Firmy sú motivované utlmovať činnosť v podobe zníženia obratu a firmy pracujúce a vytvárajúce prevádzkovú stratu sú nechané napospas osudu," dodal Hudák.