Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Firma MAN skráti pracovný čas až 11.000 zamestnancom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od 14. marca zastavila spoločnosť produkciu vo svojich závodoch v Mníchove a Krakove. Zároveň sa výrazne obmedzovala výroba v Norimbergu, Salzgitteri a vo Wittlichu.

Berlín 30. marca (TASR) - Nemecký výrobca úžitkových vozidiel MAN skráti na domácom trhu pracovný čas až 11.000 zamestnancom. Dôvodom je vojna na Ukrajine, pre ktorú má firma problémy s dodávkami potrebných komponentov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vojna na Ukrajine ovplyvňuje najmä dodávky káblových zväzkov. "Táto situácia ohrozuje výrobu nákladných áut na niekoľko týždňov a očakáva sa prudké zníženie produkcie v 2. kvartáli," uvádza sa vo vyhlásení firmy. Ako dodala, výrobu autobusov problémy v dodávkach komponentov príliš neovplyvnili.

Od 14. marca zastavila spoločnosť produkciu vo svojich závodoch v Mníchove a Krakove. Zároveň sa výrazne obmedzovala výroba v Norimbergu, Salzgitteri a vo Wittlichu. Pre zhoršujúcu sa situáciu na Ukrajine firma predĺžila už skôr oznámený skrátený pracovný čas v Mníchove, Salzgitteri, Norimbergu a vo Wittlichu. Zároveň toto opatrenie rozšírila aj na administratívnych zamestnancov. "To znamená, že skrátená pracovná doba sa bude v Nemecku týkať v najkritickejšom období až 11.000 zamestnancov," uviedla automobilka.

MAN zároveň zákazníkom ponúkol možnosť zrušiť objednávky, keďže nie je schopný za súčasnej situácie splniť dohodnuté termíny dodávok. Zároveň môžu zadať objednávky na základe nových podmienok.