Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Firmy inzerujú na portáli o 30 % viac letných brigád ako vlani

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slováci, ktorí prišli počas koronakrízy o prácu, začali na pracovnom trhu vyhľadávať aj alternatívne riešenia a boli ochotní zamestnať sa i na dohodu či brigádu.

Bratislava 18. júla (TASR) - Rastúci počet brigád sa odzrkadlil aj na portáli Kariéra.sk, kde počet ponúk na takúto zmluvu oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 30 %. Najviac brigád je možné nájsť počas leta vo výrobe, realitách, technike, logistike, cestovnom ruchu a obchode, uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR spoločnosti.

Platové ponuky zamestnávateľov pre brigádnikov dosahujú úroveň ôsmich eur za hodinu v chemickom priemysle, vo výrobe sedem eur za hodinu a v cestovnom ruchu je možné nájsť pracovné inzeráty s ponúkaným zárobkom na úrovni šiestich eur za hodinu. "Neznamená to však, že tieto sumy sú na rovnakej úrovni naprieč celým Slovenskom," zdôraznila Tešla.

Slováci, ktorí prišli počas koronakrízy o prácu, začali na pracovnom trhu vyhľadávať aj alternatívne riešenia a boli ochotní zamestnať sa i na dohodu či brigádu. Veľký zvrat nastal najmä v odvetví gastrosektora, ktorý počas posledných dvoch rokov zaznamenal krízu a množstvo zamestnancov prišlo o stabilnú prácu aj príjem. "Práve reštaurácie, hotely a gastrozariadenia potrebujú posilniť pracovnú silu počas letného obdobia," pripomína manažérka portálu.

Typické letné brigády sú na kúpaliskách, v letných táboroch a gastroprevádzkach. "Z aktuálne dostupných ponúk sú k dispozícii tradičné ponuky letných brigád, akými sú napríklad pracovník v letnom tábore, prevádzkar kúpaliska či predajca ovocných šejkov," vymenúva Tešla.