Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Firmy najčastejšie hľadajú ľudí so znalosťou angličtiny

Za posledný rok 53 % ponúk zverejnených na portáli Profesia. sk obsahovalo požiadavku, aby kandidát, ktorý sa o miesto uchádza, ovládal z cudzích jazykov aspoň angličtinu.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Ľudia, ktorí neovládajú anglický jazyk, majú výrazne horšiu pozíciu na trhu práce. Za posledný rok 53 % ponúk zverejnených na portáli Profesia.sk obsahovalo požiadavku, aby kandidát, ktorý sa o miesto uchádza, ovládal z cudzích jazykov aspoň angličtinu. Ideálne na aktívnej úrovni.

Najčastejšie firmy hľadajú ľudí s aktívnou znalosťou angličtiny. Uchádzači, ktorí ovládali anglický jazyk na tejto úrovni, mali najlepšiu šancu zamestnať sa. Ponúk, vyžadujúcich aktívnu znalosť angličtiny, bolo v poslednom roku takmer 41.000. Uchádzači, ktorí majú angličtinu na mierne pokročilej úrovni, sa mohli za posledný rok uchádzať o niektorú z 11.300 ponúk.

Uchádzači na Slovensku vo svojich životopisoch najčastejšie deklarujú, že ovládajú anglický jazyk na úrovni mierne pokročilý. Takmer pätina ľudí uvádza vo svojom životopise v databáze Profesia.sk aktívnu úroveň a ďalšia pätina ovláda iba základy angličtiny.

Pre mladých ľudí do 25 je ovládanie anglického jazyka takmer bežné. S pribúdajúcim vekom klesá podiel ľudí, ktorí anglický jazyk ovládajú. Klesá tiež podiel ľudí, ktorí ovládajú anglický jazyk na aktívnej úrovni a stúpa podiel ľudí uvádzajúcich len základy angličtiny.

Aktívnu angličtinu uvádza spomedzi ľudí od 17 do 24 rokov štvrtina uchádzačov, spomedzi ľudí od 25 do 34 rokov je to približne pätina. V nasledovnej vekovej kategórii, od 35 do 44 rokov, aktívnu angličtinu ovláda len 8 % a vo veku od 45 do 54 rokov sú to už len 4 %.