Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Richterová: Každý 10. inzerát na pracovnom portáli bol pre Ukrajincov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Od minulého februára do konca januára si na pracovnom portáli Profesia.sk vytvorilo životopis (CV) takmer 8500 Ukrajincov. Vysokoškolský titul uviedli takmer v polovici životopisov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Firmy za vlaňajšok na pracovnom portáli označovali približne každý desiaty inzerát ako vhodný pre ukrajinských odídencov. V piatok o tom informovala manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

Od minulého februára do konca januára si na pracovnom portáli Profesia.sk vytvorilo životopis (CV) takmer 8500 Ukrajincov. Vysokoškolský titul uviedli takmer v polovici životopisov. Približne 64 % ukrajinských CV si vytvorili ženy.

Počet vznikajúcich životopisov ukrajinských uchádzačov o prácu od mája klesal. Výraznejšiu zmenu podľa slov Richterovej priniesol január. Za toto obdobie si na pracovnom portáli vytvorilo CV 768 ľudí z Ukrajiny.

Pracovné oblasti, o ktoré sa zaujímali najviac, sú obchod, cestovný ruch, gastro či pomocné práce. Spomedzi konkrétnych pozícií ide najmä o predavačov, administratívnych a pomocných pracovníkov, skladníkov či čašníkov, vymenovala manažérka spoločnosti.

Zamestnávatelia môžu od konca minulého februára zvýrazňovať svoje pracovné ponuky ukrajinskou nálepkou, uviedla Richterová. Ide o spôsob, ktorým firmy označujú voľné pozície, ktoré sú podľa nich vhodné pre uchádzačov z Ukrajiny. Do konca januára malo takúto značku 36.188 inzerátov.

Firmy za posledný rok na uvedenom pracovnom portáli takto označovali približne každú desiatu ponuku práce. V januári išlo o 2566 z 27.562 inzerátov.

Ponuky práce, pri ktorých svietila ukrajinská vlajka, boli najčastejšie v oblastiach informačné technológie, administratíva, výroba či ekonomika a financie. Ukrajinskí uchádzači mali za posledný rok k dispozícii najviac pracovných ponúk na administratívnych pracovníkov, programátorov, operátorov výroby a softvérových inžinierov, vymenovala manažérka.

Uvedená firma sa zapojila do medzinárodného projektu Workania.eu. Ide o nadnárodný pracovný portál, ktorý zahŕňa inzeráty pre ukrajinských odídencov na Slovensku, v Poľsku a v Českej republike.