Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Firmy pôsobiace vo výstavníctve žiadajú premiéra o pomoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

V otvorenom liste žiadajú premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o pomoc pri riešení následkov spôsobeného výskytom ochorenia COVID-19 na ich podnikanie.

Bratislava 23. marca (TASR) - Zástupcovia spoločností podnikajúcich v oblasti výstav a veľtrhov, realizácie výstavných expozícií a ďalších súvisiacich služieb na výstavách žiadajú v otvorenom liste premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o pomoc pri riešení následkov spôsobeného výskytom ochorenia COVID-19 na ich podnikanie.

"K dnešnému dňu sú pre územie SR rovnako aj pre územie EÚ zrušené všetky veľtrhy a výstavy, pričom nie je dôvodný predpoklad, že by k nim mal byť stanovený 'náhradný' termín uskutočnenia, čo v realite znamená totálnu likvidáciu tohto segmentu podnikania," uviedli okrem iného v liste predsedovi vlády firmy z výstavníckeho sektora.

"Veľmi vítame iniciatívu spracovanú v trinástich bodoch pomoci podnikateľom a chceli by sme aj my, výstavníci, požiadať o primeranú časť tejto pomoci. Zhodli sme sa na tom, že to najdôležitejšie, čo v tejto chvíli potrebujeme, je najmä odpustenie odvodov a daní z miezd našich zamestnancov, odklad nám, bohužiaľ, nepomôže. Je potrebný primeraný príspevok na mzdy zamestnancov v záujme udržania odborníkov a remeselníkov vo výstavníctve, odklad platenia preddavkov dane na rok 2020, odklad termínu podania daňového priznania a odklad povinnosti platiť daň až na jeseň 2020, ako aj možnosť čerpania bezúročného preklenovacieho úveru," dodali firmy v liste premiérovi.

Zástupcami Neformálneho združenia realizátorov výstavných expozícií sú AVC PRO EXPO, s. r. o., (Libor Chyla), Agentúra EVKA, s. r. o., (Miroslav Strašifták), Creative Expo, s. r. o., (Miloslav Pisár), D & D STUDIO, s. r. o., (Matej Habodász), ELCOM-IGS, s. r. o., (Gabriel Snovák), EXPO PLUS, s. r. o., (Milan Weismann), EXPOSERVICE SK, s r. o., (Peter Petrovič), Expomont Nitra, s r. o., (Dušan Búri), Optimalexpo, s. r. o., (Miroslav Koša), S. G. S. – EXPO, s. r. o., (Vladimír Schrötter), SATA service, s r. o., (Branislav Šimek) a SPIŠ - VIEW - TRADING, s r. o., (Mária Kleinová).

Plné znenie otvoreného listu

Vážený pán
Igor Matovič
predseda vlády Slovenskej republiky
Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1
813 70 Bratislava
V Bratislave 23.3.2020

Vážený pán predseda vlády,
ako zástupcovia spoločností podnikajúcich v oblasti výstav a veľtrhov, realizácií výstavných expozícií a ďalších s týmto súvisiacich služieb na výstavách konajúcich sa na území nielen Slovenskej republiky, ale aj v Európskej únii, si Vás dovoľujeme osloviť so žiadosťou o pomoc pri riešení následkov a skutkového stavu spôsobeného momentálnou situáciou v súvislosti s výskytom vírusu Covid-19 a dopadov opatrení na zastavenie jeho šírenia na oblasť nášho podnikania.

Jedným z takýchto opatrení bolo aj zrušenie všetkých výstav, kongresov a eventov nielen na Slovensku, ale v podstate všade na svete, a to vo veľmi krátkom čase. Toto opatrenie, bezpochyby potrebné na zastavenie šírenia koronavírusu, bude mať pre náš ekonomický sektor bohužiaľ likvidačné následky. Pritom sa spoločne podieľame svojimi službami podstatnou mierou na prezentácii proexportných cieľov slovenských výrobcov v tuzemsku i v zahraničí a napomáhame vzájomnej medzinárodnej obchodnej spolupráci medzi SR najmä s EU.

K dnešnému dňu sú pre územie Slovenskej republiky a rovnako aj pre územie Európskej únie zrušené všetky veľtrhy a výstavy, pričom nie je dôvodný predpoklad, že by k nim mal byť stanovený „náhradný“ termín uskutočnenia, čo v realite znamená totálnu likvidáciu tohto segmentu podnikania. V tejto súvislosti je taktiež alarmujúca skutočnosť a je s vysokou pravdepodobnosťou možné očakávať, že sa tak bude diať aj naďalej, kým sa situácia neupokojí, resp. nie je možné očakávať v blízkej budúcnosti zásadnú zmenu či už na území Slovenskej republiky, alebo v zahraničí.

Naše spoločnosti investovali množstvo úsilia, ľudských zdrojov a finančných prostriedkov do príprav realizácií a poskytnutia služieb na projekty, ktoré boli z dôvodu výskytu koronavírusu ako prvé zrušené, pričom je dôležité uviesť, že sa na príprave týchto projektov podieľa aj množstvo subdodávateľských firiem, živnostníkov a remeselníkov (stolárske, elektrikárske, zámočnícke, tlačiarenské a grafické práce a služby). Náklady na prípravu zrušených akcií zostali bohužiaľ na našich bedrách a nedá sa očakávať ich refundácia zo strany vystavovateľov. Voči takejto situácii nie je možné sa poistiť, pričom sa straty šplhajú do miliónov EUR.

Slovenské výstavníctvo tvoria až na výnimky malé firmy a živnostníci, ktorí nemajú vytvorené žiadne alebo len veľmi malé finančné rezervy na preklenutie takejto situácie. Hľadanie alternatívnej činnosti a preorientovanie sa na ňu nie je jednoduché a bolo by hlavne časovo náročné, najmä v súčasnej krízovej situácii. Zamestnanci a spolupracujúci živnostníci postupne z našej branže odchádzajú, hľadajú si nový zdroj obživy a hrozí, že sa už k výstavníctvu nikdy nevrátia. Znamená to, že aj po postupnom oživení trhu nebude mať kto na nových výstavníckych projektoch pracovať. Zároveň si treba uvedomiť, že náš trh sa po skončení krízy naštartuje ako posledný a tento reštart bude ešte negatívne ovplyvnený finančným vyčerpaním jednotlivých potencionálnych zákazníkov.

Doteraz sme ako výstavnícky sektor nikdy žiadnu pomoc od štátu nežiadali, sami sme si dokázali poradiť aj s krízou v roku 2008. Počítame so stratami a nechceme svoje podnikateľské riziko prenášať na druhých, štát nám nemusí sanovať zisky, lenže v tejto situácii, keď sa život vo výstavníckych firmách prakticky úplne zastavil a hrozí, že slovenské výstavníctvo sa rozpadne, potrebovali by sme primeranú pomoc aspoň na prežitie pre našich zamestnancov a spolupracujúcich živnostníkov.

Čiastočné a pomalé oživovanie našich trhov neočakávame skôr ako na jeseň 2020, aj to len pri tom najoptimistickejšom scenári, pretože v lete sa výstavy neorganizujú a počas jari sú už zrušené. Veľmi vítame iniciatívu spracovanú v trinástich bodoch pomoci podnikateľom a chceli by sme aj my, výstavníci, požiadať o primeranú časť tejto pomoci. Zhodli sme sa na tom, že to najdôležitejšie, čo v tejto chvíli potrebujeme je:

- odpustenie odvodov a daní z miezd našich zamestnancov, odklad nám bohužiaľ nepomôže
- primeraný príspevok na mzdy zamestnancov v záujme udržania odborníkov a remeselníkov vo
výstavníctve
- odklad platenia preddavkov dane na rok 2020
- odklad termínu podania daňového priznania a odklad povinnosti platiť daň až na jeseň 2020
- možnosť čerpania bezúročného preklenovacieho úveru

Sme si vedomí opatrení, ktoré boli navrhnuté v súvislosti s jestvujúcou situáciou a veríme, že primeranú časť tejto pomoci dostane aj výstavnícky sektor. V Českej republike vláda kladne zareagovala na podobnú žiadosť tamojších firiem z oblasti výstavníctva a prisľúbila čo najskôr realizovať pomoc, aby sa celý sektor výstavníctva nerozpadol a pokračoval v činnosti.
S úctou,

Zástupcovia Neformálneho združenia realizátorov výstavných expozícií:
AVC PRO EXPO spol. s.r.o., Ing. Libor Chyla
Agentúra EVKA, s.r.o., Miroslav Strašifták
Creative Expo, s.r.o. Ing. Miloslav Pisár,
D & D STUDIO s.r.o., Ing. Matej Habodász,
ELCOM-IGS s.r.o., Ing. Gabriel Snovák,
EXPO PLUS, s.r.o. Ing. Milan Weismann,
EXPOSERVICE SK, spol. s r.o., Ing. Peter Petrovič
Expomont Nitra spol. s r.o., Ing. Dušan Búri
Optimalexpo s.r.o., Ing. Miroslav Koša
S. G. S. – EXPO, spol. s.r.o., Ing. Vladimír Schrötter
SATA service, spol. s r.o., Ing. Branislav Šimek
SPIŠ - VIEW - TRADING, spol. s r.o., Ing. arch. Mária Kleinová