Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Firmy pre nedostatok ľudí odmietajú zákazky, zvyšujú však aj mzdy

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Zamestnávatelia sa snažia riešiť problémy chýbajúcej pracovnej sily rôznymi spôsobmi. Najčastejšie však musia odmietať zákazky, potvrdilo to 27 % firiem.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Čím väčšia firma na Slovensku, tým je pre manažérov závažnejšou témou nedostatok zamestnancov. V prípade malých firiem má tento problém iba tretina zamestnávateľov, u veľkých firiem takmer polovica. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre TASR dala vypracovať ČSOB, zúčastnilo sa na ňom 304 firiem.

S nedostatkom ľudí pritom bojujú najmä firmy v Bratislavskom a Žilinskom kraji, kde má viac ako polovica problém nájsť ľudí. Naopak, najmenej firmy pociťujú nedostatok ľudí v Nitrianskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji.

Zamestnávatelia sa snažia riešiť problémy chýbajúcej pracovnej sily rôznymi spôsobmi. Najčastejšie však musia odmietať zákazky, potvrdilo to 27 % firiem. Druhou najčastejšou možnosťou, ako sa vysporiadať s menším počtom zamestnancov, je pre zamestnávateľov zvyšovanie miezd (22 %). Viac ako 20 % zástupcov oslovených firiem tiež využíva zaškoľovanie absolventov. Tých najčastejšie využívajú malé firmy a živnostníci (61 %), ktoré sú s ich kvalifikačnými predpokladmi na výkon danej práce veľmi spokojní. Tretina veľkých firiem zamestnáva absolventov aspoň čiastočne, u ďalších 25 % ide o hlavný pracovný pomer. Absolventov celkovo uvíta 58 % veľkých firiem. Najmenej ich využívajú stredne veľké firmy (42 %), ktoré sú s kvalifikáciou absolventov nespokojné.

Medzi inými spôsobmi riešenia nedostatku pracovnej sily podnikatelia tiež uviedli modernizáciu, automatizáciu a nové technologické postupy. Snažia sa tiež využívať zamestnávanie dôchodcov, nadčasy, zlepšovať pracovné prostredie a ponuku benefitov pre zamestnancov, najímajú aj ľudí zo zahraničia. "U všetkých veľkostí firiem má jednoznačne smutné víťazstvo odmietanie zákaziek. U veľkých firiem už ale sily vyrovnáva zvyšovanie miezd a preškoľovanie absolventov," ukázal prieskum.