Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

V slovenských firmách chýba prenášanie skúseností starších na mladých

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Nechceme, aby boli preferovaní len starí alebo len mladí. Jednoducho v pracovnom procese rovnako ako v celom živote majú svoje miesto jedni aj druhí," uviedol prezident Občianskeho združenia Bagar.

Bratislava 16. februára (TASR) – Rozvojom vekového manažmentu vo firmách, v rámci ktorého by starší zamestnanci podnikov prenášali svoje skúsenosti na mladých, sa zaoberala dnešná konferencia "Vekový manažment a Národný program aktívneho starnutia". Podujatie v Bratislave zorganizovalo Občianske združenie (OZ) Bagar a konalo sa pod záštitou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"Vekový manažment by sa mal stať súčasťou nielen štátnej politiky, ale aj personálnej politiky podnikov pôsobiacich na Slovensku. Prenášanie pracovných skúseností ľudí, ktorí sa dostávajú do dôchodkového veku, na mladých, začínajúcich pracovníkov je niečo, čo nám na Slovensku zatiaľ chýba," konštatoval pre TASR štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš. Štát podľa neho musí ponúknuť priestor pre spoločenské uplatnenie aj starším ľuďom, ktorí chcú pracovať a majú na to predpoklady. "Našou úlohou je preto aj takýmto spôsobom vyrovnávať tlaky na pracovnom trhu. Na jednej strane ich spôsobuje starnutie a na druhej čelíme nedostatočnému uplatneniu sa mladých ľudí na trhu práce," konštatoval.

Vekový manažment nerobí bariéry medzi generáciami na pracoviskách. Je to, ako vysvetlil prezident OZ Bagar Miloš Nemeček, riadenie ľudských zdrojov v súvislosti s vekom.

"Nechceme, aby boli preferovaní len starí alebo len mladí. Jednoducho v pracovnom procese rovnako ako v celom živote majú svoje miesto jedni aj druhí. Chceme pracovať na tom, aby sa čo najlepšie uplatnili mladí ľudia, absolventi škôl. Celý proces od začiatku až do konca by mal vekový manažment riadiť tak, aby sa dosiahla čo najprirodzenejšia krivka. Náš pohľad, pohľad seniorov, je presne v duchu Európskeho roku aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami," povedal pre TASR. Každý, ako priblížil, má svoju nenahraditeľnú úlohu. "Mladí do procesu vnášajú elán, dynamiku, nové vedomosti a starší svoje skúsenosti. Navzájom sa obohacujú a cieľom je dosiahnuť to, aby nezamestnanosťou nebola ohrozená ani jedna generácia," dodal Nemeček.

Podľa predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku Jána Lipianského sa témou nemajú zaoberať len seniori. "V kontexte sociálneho a ekonomického rozvoja naše aktivity treba chápať ako organizačnú súčasť trhu práce. Chceme napomôcť vytváraniu pracovných podmienok. Preto sú na tomto podujatí aj zástupcovia podnikov a úradov práce," doplnil.

Konferencia je súčasťou väčšieho projektu v rámci napĺňania Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020, ktorý schválila vláda ešte v decembri 2013.