Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Firmy v ČR čakajú tento rok stagnáciu, prepúšťaniu sa však chcú vyhnúť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Firmy chcú väčšinou obmedziť zamestnanecké benefity (35,5 %) a takmer pätina plánuje zredukovať variabilné zložky mzdy.

Praha 3. mája (TASR) - Takmer 70 % českých podnikov očakáva tento rok na trhu, na ktorom pôsobí, stagnáciu. S koronavírusovou krízou to jednoznačne spája viac než 85 % oslovených, drvivá väčšina preto siahne k úsporám. O prepúšťaní zamestnancov však uvažuje iba minimálny počet oslovených podnikov. Informoval o tom server lidovky.cz, ktorý sa odvolal na prieskum poradenskej spoločnosti Apogeo.

"Pokles objemu zákaziek zaznamenalo takmer 66 % oslovených firiem, 29,5 % malo a má problémy s cash flow," uviedla manažérka Apogea Tereza Svatošová.

Zredukovať v rámci úspor produkty iba na tie ziskové sa rozhodlo takmer 42 % českých firiem a viac než 45 % vyvíja tlak na zníženie nákupných cien od dodávateľov. O predaji časti firmy alebo prebytočného majetku uvažuje 22,6 % z oslovených podnikov, 6,5 % chce zredukovať sieť pobočiek.

"Najviac odpovedí (48,4 %) naznačilo chystané úspory na strane zamestnancov," dodala Svatošová. Firmy chcú väčšinou obmedziť zamestnanecké benefity (35,5 %) a takmer pätina plánuje zredukovať variabilné zložky mzdy. Prepúšťanie zvažuje iba približne 6 % podnikov.