Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Firmy v EÚ, ktoré zasiahli sankcie, môžu dostať vyššiu pomoc od štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom návrhu je pomôcť firmám vyrovnať sa s dôsledkami invázie a následnou energetickou krízou.

Brusel 12. júla (TASR) - Firmy v Európskej únii (EÚ), ktoré poškodili sankcie proti Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine, možno dostanú vyššiu pomoc od štátu, a to o 25 % na úrovni 500.000 eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dokument Európskej komisie (EK).

Cieľom návrhu je pomôcť firmám vyrovnať sa s dôsledkami invázie a následnou energetickou krízou.

Komisia, ktorá dohliada na hospodársku súťaž v 27-člennom bloku, však v pondelok (11.7.) zároveň uviedla, že pred konečným rozhodnutím si vyžiada spätnú väzbu od členských krajín k svojmu návrhu. Neposkytla ani žiadne konkrétne čísla.

EK v marci zmiernila svoje pravidlá štátnej pomoci, aby umožnila členom bloku poskytnúť firmám podporu a kompenzácie až do výšky 30 % nákladov na energie alebo do 400.000 eur.

Teraz chce navýšiť túto sumu na 500.000 eur, pričom štátna pomoc môže mať formu priamych grantov, daňových alebo platobných úľav či iné formy, ako sú vratné preddavky, záruky, pôžičky a vlastný kapitál, uvádza sa v dokumente.

Spoločnosti v sektore poľnohospodárstva môžu dostať štátnu podporu až do výšky 62.000 eur a spoločnosti v odvetví rybolovu a akvakultúry do výšky 75.000 eur oproti súčasnému stropu 35.000 eur.