Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Firmy v Nemecku požiadali štát o príspevok na mzdy pre 7,3 mil. ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štátna schéma podpory zamestnanosti, ktorej cieľom je zabrániť rozsiahlemu prepúšťaniu, zaznamenala v marci a apríli žiadosti o príspevky na mzdy pre viac ako 10 miliónov pracovníkov.

Mníchov 2. júna (TASR) - Firmy v Nemecku využili v máji vládnu podporu na kompenzáciu skrátených alebo stratených miezd pre 7,3 milióna zamestnancov. Ukázali to v utorok údaje ekonomického inštitútu Ifo.

Štátna schéma podpory zamestnanosti, ktorej cieľom je zabrániť rozsiahlemu prepúšťaniu, zaznamenala v marci a apríli žiadosti o príspevky na mzdy pre viac ako 10 miliónov pracovníkov. Z prieskumu Ifo ďalej vyplynulo, že v čase, keď firmy pre blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu bojovali o "prežitie", malo až 72 % ich zamestnancov buď skrátený pracovný čas, alebo museli zostať doma.

Na porovnanie, v roku 2009, keď svetová finančná kríza dosiahla vrchol, využili firmy v Nemecku toto podporné opatrenie pre približne 1,5 milióna pracovníkov. A hoci zvyčajne tento nástroj využívajú nemeckí výrobcovia pri poklese dopytu, v súčasnosti bola približne tretina príjemcov zo sektora služieb, uvádza sa v správe Ifo.