Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Fitch: Brexit bez dohody by zrejme spôsobil zníženie ratingu Británie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prípade rýchleho vyriešenia zmätkov by recesia mohla byť len mierna, pesimistickejšia prognóza počíta v roku 2019 s kontrakciou britskej ekonomiky o 0,6 %.

Londýn 17. decembra (TASR) - Brexit bez dohody by "takmer určite" znamenal zníženie ratingu Británie, varovala agentúra Fitch.

Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) bez prechodnej dohody by ekonomiku krajiny zrejme stiahol do recesie, povedal pre Reuters jeden z top analytikov agentúry v oblasti úverovej bonity štátov James McCormack. V prípade rýchleho vyriešenia zmätkov by recesia mohla byť len mierna, pesimistickejšia prognóza počíta v roku 2019 s kontrakciou britskej ekonomiky o 0,6 %.

"Deficit by sa, samozrejme, zvýšil výraznejšie v prípade scenára počítajúceho s hlbšou recesiou a to by takmer určite obrátilo trend znižovanie dlhu v pomere k HDP a takmer určite by to malo vplyv na rating," uviedol McCormack.

Fitch po hlasovaní Britov za vystúpenie z EÚ v roku 2016 znížila rating Británie na AA z AA+ a ponechala ratingu negatívny výhľad, čo znamená varovanie, že môže svoje hodnotenie úverovej bonity krajiny ešte zhoršiť.