Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

FITCH: Obama musí zabrániť fiškálnemu útesu, inak klesne rating USA

Fitch zhoršila výhľad ratingu USA na negatívny vlani po tom, čo sa Kongres a Obamova administratíva nedohodli na konečnom termíne na vypracovanie plánu fiškálnej konsolidácie.

Washington 7. novembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama musí hneď po svojom zvolení začať riešiť fiškálne a ekonomické problémy. Agentúra Fitch Ratings varovala, že musí predložiť kompromisný návrh, ktorý prejde Kongresom, aby zabránil zvýšeniu daní a škrtom vo výdavkoch, čo inak hrozí od začiatku budúceho roka.

Fitch vo svojej správe vydanej niekoľko hodín po ohlásení Obamovho víťazstva uvádza, že prezident sa musí snažiť vypracovať dôveryhodný plán, ktorý by odvrátil takzvaný fiškálny útes a umožnil zvýšiť výdavkový strop. V opačnom prípade agentúra na budúci rok zrejme zníži hodnotenie úverovej bonity USA, ktoré je zatiaľ na úrovni AAA.

Fitch zhoršila výhľad ratingu USA na negatívny vlani po tom, čo sa Kongres a Obamova administratíva nedohodli na konečnom termíne na vypracovanie plánu fiškálnej konsolidácie. Hrozí, že 1. januára nadobudnú platnosť automatické výdavkové škrty a zvýšenia daní v celkovej hodnote 600 miliárd USD (470,74 miliardy eur).

Ak sa Obamovi podarí vyriešiť tieto fiškálne problémy, je pravdepodobné, že Fitch ponechá rating USA na úrovni AAA. Agentúra očakáva, že fiškálny útes by v roku 2013 stiahol americkú ekonomiku do recesie a miera nezamestnanosti v krajine by vzrástla nad 10 %.